Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FUTURE FOOD STARS Novi TV serijal Gordona Ramsaya gori je od katastrofe. Po mnogočemu podsjeća na Večeru na selu

ramsay-future-food-stars

Regionalni 24Kitchen nedavno je počeo prikazivati najnoviji serijal Gordona Ramsaya pod nazivom Future Food Stars. Future Food Stars originalno se počeo emitirati u Engleskoj početkom travnja.  Pogledali smo jednu epizodu i bilo nam je nekako neugodno i žao.

Gordona Ramsaya, što kroz restorane što preko medija, pratimo već tridesetak godina. U briljantnom Aubergineu jeli smo još 1995. kad je Ramsay tek postajao zvijezda. Njegovi restorani s više zvjezdica na Hospital Roadu i u Claridge’su svojedobno su spadali među najbolje u Europi; Gordon Ramsay at Hospital Road i danas poslije 21 godinu drži tri Michelinove zvjezdice. Njegovi bistroi poput Boxwood Cafea predstavljali su izvrsnu, sofisticiranu vrijednost za novac, a čak ni njegov njujorški hotel London gdje smo jednom spavali, nije bio lošiji od tipičnih industrijskih five star hotela.

Mnoge su Ramsayeve TV uključujući Unchartered u kojoj je ne tako davno sudjelovao i David Skoko, bile odlične, vrlo dobre ili barem zabavne. Zaista dobro poznajemo Ramsayev opus i smatramo da je riječ o jednom od najvažnijih svjetskih chefova unatrag tri desetljeća. Utoliko nam je više nego žao zbog Future Food Stars.

Future Food Stars natjecateljski je reality show u kojem se grupa ljudi već povezanih sa svijetom hrane bori za pobjedu koja im donosi investiciju od 150 tisuća funti. Što je sve medijski legitimno i potencijalno komercijalno. U epizodi koju smo gledali, Ramsay buduće food stars uči pojedinim korisnim vještinama: kako, primjerice, narezati losos na filee veličine restoranskih porcija a da se ništa ne baci.

No, dubinski problem Future Food Starsa jest u tome što se svi sudionici tog showa osim samog Ramsaya, sustavno i namjerno prikazuju kao nesposobni idioti. Future Food Stars želi postići gledanost na naglašavanju i kičastom karikiranju pojedinih osobnih značajki, postupaka i reakcija Ramsayevih natjecatelja.

Na primjer, nekoliko minuta epizode koju smo gledali bilo je posvećeno nesposobnosti jednog natjecatelja da odluči hoće li restoranske goste pozdravljati s dobar dan ili dobra večer. Čovjek je zbunjen, stalno se crveni, zamuckuje i postaje sve nesigurniji dok se Ramsay teatralno hvata za glavu i poručuje mu da je kreten. Veći dio Future Food Starsa sastoji se od takvih ekscesa. Gledatelje se želi uvjeriti da su natjecatelji nesposobni moroni, u što sam Ramsay čak ni ne ulaže previše voditeljske energije. Kamera, montaža i scenarij prikazuju natjecatelje kao morone.

Ova brutalno eksploatacijska poetika novog Ramsayeva realityja podsjeća, nažalost, na Večeru na selu koja već godinama živi isključivo od ismijavanja natjecatelja. Uistinu, nikad nismo ni pomislili da bi Gordon Ramsay i Večera na selu mogli stati u istu rečenicu. Nažalost, sada stanu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.