Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Saralee’s Thai Street Food ima najopsežniji meni dosad, sa 17 jela. I dalje su vrlo dobri i prezaposleni

saralee

U Zagrebu se u subotu jede iza dva, pola tri. Skoro nikad prije jedan. Jutro je rezervirano za tržnice, supermarkete i kavu s djecom, psima i prijateljima. Pa ipak, danas već oko pola dvanaest pred kioskom Saralee’s Thai Street Fooda na Iblerovu trgu stvorila se manja gužva stranaca i Zagrepčana. Neki su jeli na kiosku, dok su drugi , poput nas, naručivali hranu za van. Čekali smo skoro četrdesetak umjesto najavljenih dvadeset minuta, ali definitivno je vrijedilo.

Pogotovo zato što još od kasnog proljeća nismo jeli kod najpopularnije hrvatske Tajlanđanke, pa smo se zaželjeli okusa koji zaista asociraju na tajlandski street food, koliko je god to u Zagrebu moguće postići.

Kiosk na Iblerovom trgu ima najopsežniji meni otkako se otvorio. Jelovnik sadrži točno sedamnaest jela. Neka od njih, poput curryja, woka i tom yama mogu se kombinirati s tri različita proteina (piletina, kozice, teletina) pa se broj kombinacija penje na više dvadeset. Ništa nije skuplje od 66 kuna. Među jelima koja prije nismo zamijetili ističe se tom kha, tom yum s kokosovim mlijekom.

Na aktualnom su meniju i dva u Zagrebu najpopularnija tajlandska curryja, zeleni i panang, koji se kuha s crvenom curry pastom s kikirikijem. Na meniju trenutno nema massaman currya, koji je bio odličan. Naručili smo tom yum, kiselo sladak, sa sušenim ali ipak jako aromatičnim lišćem kaffir limea, s cijelim komadima lemongrassa, puno korijandera i previše šampinjona. Juha je bila vrlo dobra, ali zaista jako mnogo šampinjona pomalo je ubilo njenu orijentalnu aromatiku.

Rezanci s govedinom bili su skoro odlični. Tamnim umakom/temeljcem domirao je opojni zvjezdani anis: pronašli smo barem tri cijele anisove zvijezde, koje su na monsunskom pljusku mirisale poput slatkog parfema. Govedina je bila savršeno mekana, bez ijedne trake masnoće, a rezanci korektni i neprekuhani, što nije lako postići kad je riječ o tjestenini za van. Porcija je, naravno, dovoljna za dvoje ljudi koji nisu izgladnjeli.

Saralee’s Thai Street Food na Iblerovu trgu i dalje je uvjerljivo najprivlačniji pravi streetfood lokal u Zagrebu. Restoran koji je gospođa Saralee otvorila na Branimirovoj doima se, zbog ambijenta i pogrešnog, preštedljivog pristupa formatu restorana, kao dosadna zalogajnica. Ali Branimirova je stalno puna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.