Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BERBA 2022. Ivica Kovačević, direktor Stine: Ako se ne uvede navodnjavanje, u Dalmaciji neće nestati smo vingoradi nego i sva poljoprivredna proizvodnja

stina-vino

Ovih smo dana razgovarali s Ivicom Kovačevićem, dugogodišnjim direktorom Stine. Bračka Stina jedna od najvažnijih hrvatskih vinskih kuća, bila je prva zaista moderna veća dalmatinska vinarija. Zanimljivo je da gospodin Kovačević kaže kako dugotrajna suša nije bitno utjecala na raspored berbi u Stininim vinogradima. “Počeli smo brati možda koji dan ranije, ali ništa značajno. Prvo smo, kao i uvijek brali chardonnay, a zatim pošip i vugavu. Plavac ne kanimo brati prije sredine rujna.”

Premda suša nije isprovocirala iznimno ranu berbu, Kovačević procjenjuje da je značajno utjecala na prinose i kvalitetu grožđa.”Vidite, mi smo mislili da je lanjska suša najgora koja nas uopće može pogoditi. A onda je došla ovogodišnja suša, koja je bila još ekstremnija od lanjske . Može se reći da je cijelu godinu tlu nedostajalo vlage. To je značajno utjecalo na smanjenje prinosa, ali i kvalitetu grožđa. Nadam sa da ćemo pažljivim tretmanom i selekcijom grožđa u podrumu uspjeti nadoknaditi ovaj kvalitativni i aspekt. No, problem s klimatskim promjenama puno je dublji od dvije uzastopne suše. Jučer sam baš razgovarao s jednim političarom. Rekao sam mu da je navodnjavanje neophodno. Ako se ne uspostavi sustav navodnjavanja, ne da nećemo imati vinograde, nego uopće nećemo imati poljoprivrednu proizvodnju. Navodnjavanje je , međutim, dugoročan projekt a političare, bojim se, zanimaju jedino vrlo kratkoročna pitanja,” kaže Kovačević.

I dok Stina očekuje manje količine pošipa i plavca, posebni položaj Stipančić, čije je vino lani prvi put izašlo na tržište, mogao bi zabilježiti izvrsne rezultate. “Stipančić je toliko specifičan položaj da je i lani suši usprkos dao izvrsne rezultate. Stoga i ove godine očekujemo da će plavac sa Stipančića postići vrhunsku kvalitetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.