Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POSLJEDNJA ZDRAVICA KRALJICI Od Pol Rogera do Bowmorea, ovo su bila omiljena pića Elizabete II.

kraljica-pjenusac

Iako to nije prva asocijacija na upravo preminulu britansku kraljicu Elizabetu II, ona je imala značajan utjecaj na englesku gastronomsku scenu, posebno na industriju pića. Kroz izbor kraljevskih dobavljača i etiketa za velike ceremonijalne događaje, kraljevska vjenčanja, putovanja na kraljevskoj jahti Britannia i državne prijeme, Kraljica Elizabeta II. i Buckinghamska palača vodili su računa o promociji nacionalne kulture pića ali i odavali počasti tradicijama drugih zemalja. Uz sva ograničenja, osobna, politička i ona koja nameće sama narav engleske kraljevske obitelji, Elizabeta II svoj je posao radila savjesno i dostojanstveno, i ostat će upamćena kao jedan od najvećih i najomiljenijih europskih monarha. Kraljica nije bila osobiti gurman, ali njena strast prema dobrom piću bila je dobro poznata.

Niz brendova pića imaju status kraljevskih dobavljača, može ga zatražiti svaki proizvođač koji dulje od pet godina prodaje svoja pića u kraljevske palače ili na kraljevsku jahtu. Dosad je najdetaljnije iskaze o Kraljičinim ukusima i navikama dao Darren McGrady, bivši dugogodišnji chef Buckinghamske palače i Elizabetin osobni kuhar. Prema njegovoj priči, Kraljici se u normalan dan piće donosilo dvaput dnevno, popodne i navečer. Posebno joj je važno bilo piće na kraju dana punog protokolarnih obveza, u kojem je uživala sa svojim psima Vulcanom i Candy, mješancima dachshunda i corgija. Želite li nazdraviti Elizabeti II, njena lista omiljenih pića dovoljno je duga da ćete na njoj sigurno naći i svog favorita. 

Gin 

Apsolutno najdraže kraljičino piće. Svaki dan u podne, i u dubokim 90-tima kraljica je pila gin. Naviku je naslijedila od Kraljice majke. Kraljičinu strast prema ginu Buckinghamska je palača 202. odlučila podijeliti s podanicima. Destilirali su kraljevski small batch gin Buckingham Palace London Dry koji se za 45 eura može kupiti u trgovini Zaklade kraljevske zbirke (Royal Collection Trust). Gin sadrži bilje koje s eručno bere u vrtovima Buckinghamske palače, u kojima raste 250 vrsta biljaka i živi 30 vrsta ptica. Među 12 aromata u Buckingham Palace Ginu su korica limuna, verbena, glogove bobice, murva, lovorov i murvin list.

Dubonnet

Amblematsko piće Buckinhamske palače. Desetljećima, s generacije na generaciju kraljevska obitelj prenosi ljubav prema ovom starinskom aperitivu koji se na britanskom dvoru često pije samo s ledom i malo limuna. Dubonnet je u Velikoj Britaniji postao popularan 1920-tih. Kraljica Majka pila je značajne količine Dubonneta. U jednoj poznatoj epizodi, svom je omiljenom pažu Williamu Tallonu poznatijem kao Backstairs Billy, naredila da joj za piknike uvijek spakira dvije bočice Dubonneta. Tako je Dubonnet ostao tradicija na engleskom dvoru pa je Kraljica Elizabeta II. Dubonnet pila vrlo često. Dubonnet je slatki aperitiv na bazi fortificiranog vina koje se infuzira začinima, kupinama, s nekoliko vrsta čaja i kininom. Pernod Ricardov Dubonnet 2021. je dobio status kraljevskog dobavljača. Prodaja se odmah udvostručila. 

Dry Martini  

Kraljičin omiljeni koktel je, očekivano, oda ginu. Prvo mjesto dijele kokteli na bazi Dubonneta i gina. Dubonnet se specifičnim okusom i relativno niskim alkoholima odlično uklapa u aktualne koktelske trendove, pa su mnogi engleski barovi za kraljičin Platinasti jubilej izbacili svoje verzije njenih omiljenih koktela od gina i Dubonneta. Potražnja za koktelima u Buckinhamskoj palači očito je značajna, jer niz omiljenih barskih brendova od Angostura bittera do boljih verzija Johnnie Walkera imaju status kraljevskih dobavljača. 

Šampanjci

Toče se na gotovo svakoj ceremoniji i od svakog se uzvanika očekuje da nazdravi i otpije bar gutljaj. Prema insajderskim informacijama, šampanjci su za Elizabetina kraljevanja palačama tekli u potocima. Princ William i Kate Middleton na svom su vjenčanju točili Pol Roger, a kraljica je gotovo svaki dan pila čašu Bollingera, Na listi kraljevskih favorita su i Krug, Lanson i Mumm. 

Nyetimber

S rastom britanske industrije pjenušaca, neki do kojih nimalo ne zaostaju za francuskim šampanjcima, Buckinhamska palača odlučila je podržati trend i postala značajan kupac. Kraljičin omiljeni britanski pjenušac je izvrsni Nyetimber.  

Njemačka slatka vina

Kraljica nije pila puno vina, osim šampanjaca privilegiju su imala samo njemačka slatka vina. Omiljeni kraljičini vinari bili su Dr. Loosen, JJ Prüm, Weil, Dönnhoff, Huber i Leitz. Nešto specifičnije informacije o preferencijama u ovoj kategoriji mogu se dobiti s vinskih lista svečanih večera. Na državnoj večeri u Berlinu 2015. kraljici su poslužili: Thörle Saulheimer Chardonnay Réserve 2014, Rummel Spätburgunder 2012 i Stigler Freiburg Schlossberg Spätburgunder Weißherbst Beerenauslese 2013.

Škotski whisky

Kraljevska obitelj ima duge i vrlo osobne veze sa Škotskom. Njihovi omiljeni ljetnikovci su u Škotskoj, palače u kojima Kraljica upoznaje buduće snahe, povlači se u krizama i slavi Božić su u Škotskoj, zanimanje za škotske destilerije whiskyja nezamjenjivi je dio ovog folklora. Kraljica se za scotch zainteresirala nedje 1980-tih kad je na poklon dobila svoju bačvu Bowmorea iz njihove povijesne destilerije na Islayu. Prve boce napunili su tek 2002. i otad ih pune svake godine, a tri poklanjaju humanitarnim organizacijama za aukcije. Dosad je izišlo 648 Queen’s Cask boca, koje na aukcijama postižu cijene oko 40.000 dolara. Kraljica je 1984. dala status kraljevskog dobavljača The Famous Grouseu, jednom od najprodavanijih škotskih blendova. Omiljeni kraljičin whisky bio je Royal Lochnagar. Ova destilerija gotovo od osnivanja 1843. prodaje whisky monarhiji. Pet godina nakon što su počeli raditi, kraljica Victoria kupila je čuveno susjedno imanje Balmoral. Njihov posjet Royal Lochnagaru smatra se prvim turističkim obilaskom destilerije u povijesti. Victoria i Albert s njihovim su whiskyjem pojačavali svoje bordeauxe. Kraljica Elizabeta II i pokojni Princ Philip pili su ga čistog, navodno su za svaki godišnji odmor u Balmoralu popili po nekoliko boca. Na dvoru se toče i veće količine Johnnie Walkera.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.