Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeka iz 2019. godine lokalno je vino visoke međunarodne klase. Po prvi put prodaje se u Vivatu, gdje košta oko 120 eura

Daniel Čečavac je sommelier i vinski edukator s najvišim međunarodnim diplomama. Gospodin Čečavac također proizvodi vino. Prije nekoliko godina Čečavac je pokrenuo ekskluzivni brend Jeka. Jeka je stvorena kako bi prezentirala najbolje od crnih dalmatinskih sorti i od dalmatinskog terroira. Jeka je cuvee koji obuhvaća dobar dio Dalmacije.

Prva Jeka iz 2016. godine, proizvedena u suradnji s imotskom vinarijom Grabovac, izvrsno je vino s malim konceptualnim problemom.  Prva Jeka više je asocirala na ambiciozni amarone nego na dalmatinska vina. Daniel Čečavac preskočio je 2017. i 2018. godinu jer nije raspolagao s dovoljno dobrim baznim vinima za cuvee, da bi ovih dana predstavio Jeku iz 2019.

Jeka iz 2019. briljantno je vino, koje se može uspoređivati s najboljim Stagnumima i St.Hills Dingačima, i koje za razliku od 2016. miriše po Dalmaciji i ima okus južne Dalmacije. Nova Jeka sastoji se od 50 posto plavca s čuvenog hvarskog položaja Medvid Bod, 25 posto trnjaka braće Gašpar iz Vrgorca i još 25 posto vranca iz Imotskog. Gašpari, usput rečeno , buteljiraju odličan Trnjak.

Nova Jeka odležala je 24 mjeseca u francuskom novom ili jednom korištenom hrastu malog formata. Vino je, dakle, uistinu blizu fantastičnom.  Bouquet je intenzivan, skače iz čaše i neobično je parfimiran: kao da ste tipične dalmatinske mirise poput toplog tamnog ljetnog voća, rogača, ljubičastih smokava i vruće makije pretvorili u sofisticirani parfem uokviren diskretnim dimom.

Struktura je moćna, što je i normalno s obzirom na 35 grama ekstrakta i petnaestak posto alkohola. Tekstura je apsolutno zanosna. Vrlo smo rijetko probali hrvatsko vino koje je prepuno tanina a da su ti tanini baršunasti i tisuću posto zreli. Zbog zrelosti tanina i relaksirajuće svježine koja dolazi iz Zagore, nova se Jeka može piti odmah.

Ali ona može veoma dugo odležavati: ekstrakt, alkohol i koncentracija tanina držat će je živom u iduća dva desetljeća. Nova Jeka već je ušla u više vodećih hrvatskih restorana, od 360 do Theatriuma.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.