Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LEDENI PAIRING Mnogi okusi aROMA gelata spektakularno se slažu s ozbiljnim alkoholima. Evo šest ideja

Sladoledni pairing nije baš konvencionalno poglavlje restoranskih ili barskih menija. Ali, sladoledi se, u stvarnosti, izvrsno slažu s alkoholom: uostalom, sladoledna industrija u svojoj redovitoj proizvodnji koristi brojne alkohole; najčešće rum i whisky, ali ni sladoledi s likerima, ginom i votkom, pa čak i craft pivom nisu rijetkost. Stoga je pairing jakih pića i vina sa sladoledom raskošan poligon za puno mašte u slaganju okusa, kao i u prezentaciji.

Sladoled možete zaliti s par kapi jakog pića. Međutim, sladoled također možete koristiti i u koktelima. Voćne salate sa sladoledom naprosto traže tropska pića i likere, ili pak ginove i votke. U ovom smo se tekstu ograničili na čisti pairing sa sladoledom, naprosto zato što gelato brenda aROMA ima sasvim prirodne, veoma precizno definirane okuse, koje ne bismo željeli utapati u voćnim kupovima i salatama. Evo, dakle, pet prijedloga za slaganje pića i sladoleda, s nama najdražim okusima gelata aROMA.

1. Limun i bosiljak s gin tonicom

Gelato od limuna i bosiljka, koji se proizvodi od cijeđenog limunova soka, ozbiljnog je, gotovo strogog a opet naglašeno citrusno-herbalnog okusa. Gin tonic s posve suhim ginom i što manje slatkim tonikom odlično se slaže uz ovaj aristokratski  gastronomski sladoled.

2. Pistacija DOP Bronte i Lagavulin 16

Gelato od sicilijanskih pistacija luksuzan je, kremast, umjereno sladak i jako intenzivan u okusu.  Zbog intenziteta okusa, ovdje provjereno dobro funkcionira kontrastni pristup slaganja pića i hrane. Dakle, raskošnoj ledenoj kremi punoj specifičnih okusa vrhunskih pistacija suprotstavljamo jako zadimljen, podjednako intenzivni malt whisky s otoka Islay, pun aroma morskih trava i soli.

3. Crna čokolade s narančinom korom i Knob Creek bourbon

Uz crnu čokoladu obično se poslužuje rum, što je dobro. Uz sladolede se također često poslužuje rum, što je također dobro jer se brojni sladoledi i rum naprosto vole. No, ovaj fenomenalni bourbon iz Jim Beamove edicije Small Batches s 50,5 posto alkohola podjednako dobro ide i uz ovaj svilenkasti gelato, kao i uz najbolje table criolla.

4. Jagoda s mentom i slatko vino poput Benvenutijeva San Salvatorea

Gelato od jagode proizvodi se isključivo od jagoda, bez bilo kakvih praškova, dodataka i pojačivača okusa ili boja. On,dakle, pršti prirodnim okusima jagoda, koji nisu preslatki. Uz ovu elegantnu voćnu bombu uokvirenu zelenom svježinom mente dobro je probati slatko vino. Dakle ne polusuho, ne poluslatko nego baš ultrabogato slatko vino, poput platinastog muškata San Salvatore braće Benvenuti. U ovom će slučaju gelato osvježiti moćno vino iz Motovuna.

5. Pijemontski lješnjaci i tawny port

Ova kombinacija može zvučati neobično. Moramo priznati da nismo baš često vidjeli kako se port toči uz sladoled. Međutim, ovdje je riječ o tipičnoj komplementarnoj metodi slaganja hrane i pića. Gelato od pijemontskih lješnjaka prepun je plemenitih, zanosnih aroma prženih lješnjaka. Tawny port, pogotovo ako je deset ili dvadeset godina odležan, razvija snažne arome oraha, lješnjaka, badema, čokolade i meda. Gelato od pijemontskih lješnjaka s vrhunskim tawny potom može se pretvoriti u barski spektakl.

6. Malina i Campari Spritz

Kao jedan od najelegantnijih voćnih okusa, malina s finomm gorkom crtom Camparija postaje čista la dolce vita kombinacija. Čak i kad radite sladoled od čiste maline kao aROMA, tekstura i hladnoća sladoleda stvaraju dojam veće slatkoće. Campari taj efekt neutralizira, što znači da sladoled od maline s Camparijem ima jači okus maline. aROMA od maline  izvrsno će ići samo uz Campari s kockom leda, ali intenzivni okus čiste svježe maline još bolje se slaže s lepršavim Campari Spritzom.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.