Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

MANIFEST ZA CRAFTOVE Dobar se lokal poznaje i po craft pivu

craft-pivo-tocenje

Jučer smo pojeli pizzu s ndujom u popularnom Parku u Martićevoj ulici. Radilo se o najboljoj pizzi koju smo dosad probali u Parku, među ostalim i zato što tijesto nije bilo opterećeno viškom sastojaka. Park je redovito držao vrhunska lokalna craft piva, prvo Zmajsko, a zatim dva Varioničina piva. Jučer nije bilo nijednog, jer je Park izbacio craftove s karte.

Slučaj izbacivanja craft piva s karti nije karakterističan samo za Park. Više zagrebačkih lokala u zadnjih je par mjeseci odustalo od craftova. Razlozi su jasni.  Velike pivovare raspolažu golemim marketinško-prodajnim budžetima, pa restoranima i kafićma nude pivo po znatno nižim cijenama od craft pivovara . Tu su još i razni bonusi, poput tendi.

U vrijeme kad se zbog visokih cijena energije pojedini dobri restorani zatvaraju, jasno je da baš svaki ugostitelj mora štedjeti na svim troškovima na kojima se uopće može štedjeti. No, craft pivo, barem jedno ili dva, moralo bi ostati na kartama boljih i specifičnih lokala.

Prvo, samo na zagrebačkom području rade tri međunsrodno relevantne pivovare: Zmajska, Varionica i Nova runda. Širom Hrvatske djeluje još nekoliko dobrih craft pivovara. Drugo, lokalna craft piva lokalima daju pečat prepoznstljivosti i osobnosti, za razliku od industrijskih piva.

Treće, ona su, osobito IPE i tamna piva, gadtronomski superiorna industrijskim pivima: ona bogatstvom okusa i tekstura prirodno pripadaju restoranskoj sceni. I četvrto, craftovi privlače i potrošače nešto više kupovne moći. Stoga bi bilo dobro da ugostitelji koji se planiraju odreći craft piva, još jednom razmisle.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

MANIFEST ZA CRAFTOVE Dobar se lokal poznaje i po craft pivu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min