Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zeleni vodik mogao bi transformirati destilersku industriju. Primjer škotske destilerije Arbikie

Destilerija Arbikie iz škotskog Montrosea objavila je pokretanje projekta samostalne opskrbe energijom iz zelenog vodika kojeg će dobivati elektrolizom (razbijanjem molekula) vode. Ta bi tehnologija mogla revolucionarizirati i biti prekretnica u destilerskoj industriji. Evo o čemu se radi.

U jeku značajnih zahtjeva za smanjenjem karbonskog otiska koje većina svjetskih destilerija mora provesti u idućih desetak godina, javio se i problem nedostatka goriva. Cijene nafte podložne su geopolitičkim uvjetima, a dodatno se pojavio i vrlo ozbiljan problem opskrbe plinom iz ruskih izvora. 

Destilerska industrija veliki je potrošač energije. Troši znatne količine električne energije za napajanje većine svojih sustava, a za grijanje destilacijskog sustava od kotlova do kolona najčešće se koriste plin i dizel. 

U prvom su planu, dakako, već postojeće mjere i potraga za obnovljivim izvorima energije. Pisali smo nedavno o vjetroelektranama i finskoj destileriji Koskenkorva. Međutim, grijanje destilacijskih sustava i dalje ostaje glavni problem destilerija koji traži konkretnije rješenje.

Kotlovi za destilaciju, od malih garažnih pecara do pogona kapaciteta po nekoliko milijuna litara alkohola na godinu, troše doista velike količine toplinske energije. Pojednostavljeno, potrebno je nekoliko sati u kontinuitetu grijati kotao iznad 90°C kako bi se proveo postupak destilacije (razdvajanja vode i etanola na načelu njihovih različitih temperatura vrelišta).

Za te se potrebe danas uglavnom koristi direktni plinski plamen i sustavi grijača na vruću paru koja se pak zagrijava dizelskim gorivom. Osim u malim omjerima (uglavnom kod malih destilera), nekad klasična goriva drvo i ugljen danas su gotovo iščezla, što zbog ekonomičnosti što zbog vrlo strogih zahtjeva zaštite okoliša.

U tom kontekstu odluku koju je donijela destilerija Arbikie smatramo istinski revolucionarnom. U suradnji s tvrtkom Locogen specijaliziranom za obnovljive izvore i stručnjacima za vodik iz Logan Energy, planiraju u sastavu svoje farme kod Lunan Baya na istočnoj obali Škotske postaviti vjetroturbinu od jednog megavata.

Ta će energija pogoniti sustav elektrolizatora koji će iz vode razdvajanjem molekula dobivati kisik i vodik. Dobiveni vodik će biti gorivo koje će se spaljivati i pomoću topline u bojlerima stvarati vruću paru za grijanje destilacijskih kotlova. 

Osim što doista zvuči fantastično, takav postupak ne stvara niti malo ugljikovih spojeva, dakle karbonski otisak je ravan nuli. Potpuno smo sigurni kako će ovaj projekt ne samo zaživjeti nego vrlo vjerojatno biti i prekretnica u primjeni sustava za cjelokupnu destilersku industriju.

U Arbikie svakako ne treba sumnjati. I do sada su već nekoliko puta postavljali nove standarde u proizvodnji jakih pića. Single farm su destilerija koja ima potpunu sljedivost Field-to-Bottle (od nasada žitarica u sastavu farme do finalnog buteljiranog proizvoda), a njihovi Nàdar gini vodka  prvi su klimatsko pozitivni na svijetu (imaju karbonski otisak u minusu). Rad sa zelenim vodikom u skladu je s planom razvijanja potpune samoodrživosti Arbikiea kao karbon pozitivne destilerije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.