Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Baranjski Darócz priprema jako ljuti fiš i odlične knedle sa šljivama 

Knedle sa šljivama bile su apsolutni vrhunac našeg jučerašnjeg kasnopopodnevnog ručka u Daróczu, restoranu u baranjskom mjestu Vardarac koje se jednom davno zvalo Darócz. Knedle su bile sočne, slatke, pune zrelih šljiva i servirane s domaćim pekmezom od šljiva, koji je bio još spektakularniji od knedli. 

Ručak koji je završio izvrsnim knedlama počeo je vrlo dobrim fiš paprikašem. Fiš je imao prekrasnu tamnocrvenu boju paprike, baršunastu teksturu, bio je opako ljut (na naš zahtjev) s finom domaćom tjesteninom i velikim komadima ukusne ribe pune kostiju; vlasnici Darócza u jednom su intervjuu rekli da je njihov restoran namjerno rustikalan pa im nismo zamjerili kosti oštrine hladnog oružja.

Riblja plata bitno je neuspjelija od fiša. Pohani odresci šarana opet su bili prepuni oštrih kostiju, što je u ovom slučaju dosta neugodno jer od smjese za pohanje ne vidite ribu, pa ne znate gdje je kost koja bi vam se mogla zabiti u grlo ili zubno meso. 

Međutim, još je gore što su Daróczovi kuhari file smuđa upropastili većom količinom sirovog češnjaka.  Slavna chefica  Lidija Bastijanić, koja jako voli češnjak i stavlja ga u svako treće svoje jelo, kaže da se sirovi češnjak naprosto ne smije servirati jer alitol stvara dugotrajan grozni zadah koji smeta svima oko osobe koja ga je jela. Kuhani, dinstani i pečeni češnjak su prihvatljiva opcija. Marinirani češnjak, sitno ribani češnjak u gremolati s limunovim korom ili češnjak “skuhan” u citrusima su okej. Ali, posve sirovi češnjak nema mjesta u suvremenom profesionalnom kuhanju. Vrlo specifične kobasice od tolstolobika popravile su dojam o ribljoj plati, koje je bila pregolema.

Uz ovaj gargantuovski, količinom tipični baranjski ručak, pili smo Graševinu i Cabernet sauvignon Zlatnog brda iz Zmajevca. Konobar je bio pristojan i zabavan, a cijene su smiješne. Nekoliko kilograma hrane od dobrih, lokalnih sastojaka, platili smo stotinjak eura. 

Baranja je jedna od najljepših i možda najjeftinija hrvatska regija. Kad bi baranjski kuhari malo zdušnije radili na kulinarskim tehnikama, Baranja bi zaista mogla postati važno gastronomsko odredište.

DARÓCZ

Ulica Lajoša Košuta 39, Vardarac, Baranja

HRANA -3/5  VINA +3/5  SERVIS +3/5  AMBIJENT 3/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.