Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrijeme je da zavolite španjolske turróne. Raspon okusa je nevjerojatan, cijene povoljne. Naši favoriti: kikiriki i opaki crni turron 

Turrón je jedan od najljepših španjolskih doprinosa svijetu slatkiša. Imaju ga i Talijani i Portugalci. Klasični turron radi se od meda, šećera, bjelanjaka i tostiranih badema i drugih oraščića, u bijelim štangicama koji se u brdima slažu na štandove na božićnim sajmovima.

Miris prženih badema i meda, u mekim elastičnim i tvrdim verzijama koje se jedva grizu, veliki su mediteranski guilty pleasure koji je našao obožavatelje u cijelom svijetu. U modernim verzijama, pod turronom podrazumijevamo puno širi pojam. Turroni s čokoladom, suhim voćem, začina ili finim alkoholnim pićima danas su puno popularniji od tradicionalnih bijelih turrona. A španjolska obiteljska firma Delaviuda uvjerljivo je najjače ime kad je riječ o turronu. U Španjolskoj se odrasta s Delaviuda turronima, a njihovi čokoladni turroni koji dolaze u nevjerojatnom rasponu okusa, do danas su se proširili u 70 zemalja. 

Delaviuda turrone u Hrvatskoj prodaju Deliiicije, gdje je nedavno počela i njiihova velika akcija na kojoj su neke cijene snižene i 70 posto. Cijene ovuih turrona toliko su povoljne da već za desetak ili petanestak kuna možete probati niz okusa i vidjeti zašto su španjolski turroni postali popularni u cijelom svijetu.

Još uvijek vrući ljetni dani nisu idealan ambijent za uživanje u čokoladi. No, turróni, iako zbog nougata mogu djelovati teži od obične čokolade, iznenađujuće su lagana opcija. Očekivano su slatki, ali imaju prozračne teksture i u verzijama s voćem postaju gotovo osvježavajući slatkiši. Među nekoliko desetaka turrona koji se trenutno prodaju u Deliiicijama, odabrali smo pet okusa Delaviuda turrona i čokoladnih štapića i jedan klasičniji, svijetli turron s kikirikijem Monerris&Planelles.

Prvi dojam je da se u Delaviuda čokoladnim torronima čokoladi se pristupa vrlo ozbiljno. Napravljeni su po zanatskim čokolatijerskim standardima, od kakaa visoke kvalitete, bez aditiva tipičnih za industrijske čokolade. Punjenja su očekivano dobra, fino balansirana, različitih tekstura, s puno pažnje posvećene detaljima poput veličine zrna mljevenih oraha ili rasporeda komadića voća u čokoladi. Table turrona su podijeljene u štapiće koji se lako odlamaju, tope se u ustima, imaju finu glatku teksturu i jako kremasti mouthfeel. Ako volite čokoladu, ovo je veselija, zabavnija comfort verzija koja će vas iznenađivati sa svakim novim okusom.

Delaviuda Turron Tri čokolade

Tamna i mliječna čokolada obavijaju sredinu od bijele čokolade.  Ovaj meki, bogati turron ima raskošni okus nougata koji bi se mogao usporediti s bajaderom u kojoj je manje orašastih a više intenzivnih mliječnih nota. Nije presladak pa smo bez problema pojeli tri štangice, koje su odlično išle uz popodnevnu kavu. Pažnja u obradi sastojaka i balans okusa u Turron s tri čokolade pokazuje zašto su Delaviuda turroni tako dugovječni i popularni. 

Delaviuda Čokoladni štapići s bademima

U ovim štapićima od fine mliječne čokolade (35%) bademi su mljeveni tek malo krupnije od paste, tako da do izražaja dolazi i kvaliteta čokolade i okus oraščića. Delaviuda štapići s bademima su tanki, svilenkasti, imaju dobar snap i jasan okus badema koji se povremeno osjete pod zubima i kontriraju slatkoći mliječne čokolade. Klasično i elegantno.

 Delaviuda Cheesecake štapići (bijela čokolada i malina)

Najveće iznenađenje ovog kušanja. Kad otvorite kutiju doslovno vam zamiriše cheesecake tek izvađen iz pećnice: svježi mliječni miris sira, vanilija, s medastim mirisom bijele čokolade i fancy voćnim mirisom malina. Okus prati miris, čisti cheesecake s puno finih malina i čak malo voćne kiseline na aftertasteu, jer su u bijeloj čokoladi komadići liofiliziranih malina. Nevjerojatno zabavna, osvježavajuća i lagana čokolada. Možete je jesti i na +30.

Delaviuda turron s jagodama i jogurtom

Još jedan ljetni hit. Mliječna čokolada punjena bogatim, debelim slojem osvježavajuće, kiselkaste kreme od jogurta s komadićima svježih jagoda. Kombinacija jagoda i čokolade glavni je adut ovog turrona, kojemu jogurt daje neophodnu lakoću i tjera vas da pojedete više nego što ste planirali. 

Delaviuda Turron od 70-postotne čokolade

Ovaj tamni, gotovo crni turron već je bojom sugerirao da će biti potpuno različit od turrona koje smo dotad probali. U njemu dominira okus kakaa, s notama suhih šljiva, duhana i toplih začina. Punjenje od crne čokolade s pastom od badema priča je za sebe. Prebogato, puno dubokih, gotovo mračnih čokoladnih i orašastih okusa, s gorkastim finišom punim suhog tamnog voća. Ozbiljan turron za ozbiljne ljubitelje čokolade. 

Delaviuda Turron s rumom i grožđicama

Čokolada, rum i grožđice vječna su i sigurna kombinacija. Što znači da čokolade s ovim okusima znaju biti dosadne. U ovom turronu to nije slučaj. Njegova glavna atrakcija je uspješno sačuvan okus grožđica koje nisu presušene i još imaju okus zrelog grožđa. Nisu se ustručavali ni s rumom. Rum u turronu ne daje samo začinske elemente, arome i dojam slatkoće, nego stanovitu oštrinu, ozbiljnost okusa koji odlično produbljuje okuse čokolade.

Monerris&Planelles meki turron s kikirikijem

Vjerojatno najveća senzacija ovog testiranja. Meki klasični svijetli turron pun meda i bjelanjaka, s golemim postotkom kikirikija (61%) koji je obradom u pasti dobio još bogatiji okus, spadao bi u tipične božićne slatkiše. Ali tko bi čekao zimu.  Prirodno slankasti okus kikirikija fenomenalno balansira slatkoću u ovom turronu. Aftertaste je još bolji, čisti kikiriki. Nemojte očekivati da ćete ga pojesti samo komadić. Kad ga otvorite vjerojatno ćete pojesti cijelu tablu, a dodana vrijednost ovog turrona je da ga zbog mekoće i sastava možete koristiti kao sastojak za druge slatice, primjerice u bazi za sladoled, kremama za kolače, cookiesima ili kućnim karamelama.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.