Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dragi restoranski gosti, krajnje je vrijeme da prestanete podcjenjivati vina s navojnim čepom. Ona mogu biti puno bolja od vina s plutenim čepom

Danas oko podneva sjedili smo u jednom od najboljih street food lokala u Zagrebu. Prvo smo popili opako, visokoalkoholno craft pivo, a zatim smo se prebacili na Medeinu Malvaziju, onu iz bazične linije s navojnim čepom.

Bazična Medeina Malvazija košta nekih četrdesetak kuna, a povremeno osvaja Decanterove brončane medalje, što to vino čini jednom od najboljih vrijednosti za novac u Hrvatskoj. Vlasnicima lokala pohvalili smo Medeinu Malvaziju iz 2021. koja je zaista uzorno svježa i ugodno aromatična, da bismo dobili posve neočekivan odgovor: “Nemate pojma kakvih problema to vino ima s imidžem. Naši gosti odustaju od naručivanja vina čim vide navojni čep.” Nemamo nikakvog razloga sumnjati da su nam vlasnici uglednog zagrebačkog street fooda govorili istinu. Što znači da zagrebački restoranski gosti, mnogi od njih, još nažalost nemaju pojma o vinu.

Navojni je čep nastao kao alternativa klasičnom plutenom čepu u koji se često useljava kemijski spoj TCA, koji vino čini potpuno nepitkim; vino zaraženo većom dozom TCA miriše po mokrom kartonu i kloru, i mora ga se baciti. S vinom zaraženim spojem TCA ne smijete ni kuhati a kamoli ga piti.

Vina pod navojnim čepom, kao ni vina pod kompozitnim čepom poput Diama, ne mogu biti zaražena zamjetnim dozama TCA. Zato su prije više od dvadeset godina navojni čepovi počeli osvajati svijet. Prije svega Novi svijet, jer zemlje Novog svijeta značajno manje pate od predrasuda prema vinima.

Danas se više od 80 posto ukupne proizvodnje novozelandskih i australskih vina buteljira pod navojnim čepom. Novozelandska i australska vinske industrija bitno su naprednije i globalno neusporedivo uspješnije od hrvatske vinske industrije. Pod navojnim se čepom katkad buteljiraju i neka od najskupljih australskih i novozelandskih vina; Penfolds eksperimentira s navojnim čepom za Grange, vino koje košta 600 do 800 eura.

Smatrati da je vino pod navojnim čepom inferiorno vinu pod plutenim čepom najgora je i najzaostalija predrasuda o vinu. Tko god misli da je vino pod navojnim čepom drugorazredni proizvod, zapravo pokazuje da ne zna ništa o vinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.