Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Yannick Alléno otvara novi restoran u Four Seasons hotelu u londonskom Mayfairu

alleno

Jedan od najvećih francuskih chefova, Yannick Alléno, potvrdio je da otvara novi restoran u Londonu. Alléno je nedavno zatvorio restoran u hotelu Royal Mansour u Marakešu, pretpostavlja se zato da bi se mogao fokusirati na ulazak u Veliku Britaniju. U londonskom Four Seasonsu Alléno će otvoriti restoran pod svoji brendom Pavyllon, riječ je o neformalnijoj, modernijoj liniji njegovih restorana.

Alleno, kojega je portal Fine Dining Lovers proglasio “novim kraljem francuske kuhinje” ima tri zvjezdice u svom restoranu Ledoyen u Parizu i dvije zvjezdice u sushi restoranu L’Abysse smještenom u ispod Ledoyena. Allenó je jedan od najvažnijih čuvara naslijeđa klasične francuske kuhinje koje prezentira kroz krajnje sofisticirane, inovativne i elegantne tehnike i okuse. Allenoov iver u bijelom umaku od narančina cvijeta, s hrskavim cvjetovima jasmina napravljenima kao beigneti jedno je od najboljih jela koja smo kušali u zadnjih desetak godina. 

Rođen u predgrađu Pariza, Alléno je već kao petnaestogodišnjak počeo učiti kod nekih od najboljih francuskih chefova; Manuela Martineza, Jackya Fréona, Gabriela Biscaya i Rolanda Duranda, ali njegov interes za tradicionalnu francusku hranu, koji se i danas vidi u Ledoyenu po posve rustikalnim prezentacijama poput maslaca iz Bretanje koji na stol dolazi u grudi, kako se kupuje kod mljekara, ili spaljenih lučica serviranih s korama, autentični je Allenoov refleks. 

Na francuskoj je sceni postao poznat kao ekstremno talentiran, karizmatičan i kompetitivan chef, pobjednik natjecanja Auguste Escoffier i osvajač srebra na Bocuse d’Oru 1999. Tada je odbio primiti novčanu nagradu ako se ona ravnopravno ne dodijeli i njegovoj sous-chefici Sylvie Auger, a od direktora natjecanja Alaina Rougiéa tražio je da se otvori posebna nagrada za najboljeg pomoćnog kuhara.

Čvrsti stavovi i spremnost na preuzimanje odgovornosti relativno brzo su mu donijeli poziciju chefa u hotelu Le Scribe, a 2003. je postao glavni chef Le Meuricea gdje je nakon četiri godine dobio treću zvjezdicu. Alenoovo preuzimanje povijesnog restorana Ledoyen bilo je veliki događaj na francuskoj restoranskoj sceni, očekivanja su bila nezamisliva a prve kritike mješovite.

No, Ledoyen je nakon samo sedam mjeseci dobio treću zvjezdicu, a Alleno je još jednu treću kasnije dobio i za restoran u hotelu Cheval Blanc u Courchevelu u francuskim Alpama. Alléno trenutno vodi desetak restorana u Europi i Aziji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.