Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Klet Brda proizvodi neka od najoriginalnijih vina u Sloveniji

Poslije otvaranja senzacionalne Rebule iz 1957. godine na gala večeri u dvorcu Dobrovo, enolozi Kleti Brda odveli su nas u kušaonicu dvorca da bi nam predstavili nekoliko svojih manje poznatih vina. Premda smo te srijede već bili probali tridesetak uzoraka, ovaj after tasting itekako je vrijedio.

S godišnjom proizvodnjom od šest milijuna butelja, Klet Brda su uvjerljivo najveća vinarija u Brdima i jedna od najvećih na području bivše države. Hrvatski potrošači vina u ljubavnom su odnosu s Kleti Brda više od 35 godina.

Naime, prije nego što su na naše tržište stigle prve butelje onda mladih slovenskih privatnih vinara, Ščureka, Dolfa, Simčiča, Kristančiča i Movie, svi bolji zagrebački i kvarnerski restorani držali su bar dvije etikete iz Dobrova: radilo se o Bijelom pinotu i Sivom pinotu. Popularan je bio i Rose. Utoliko je zadružna vinarija iz Dobrova odigrala iznimno značajnu ulogu u samom stvaranju konzumerističke vinske kulture u Hrvatskoj.

U devedesetima i prvom dijelu dvijetisućitih godina Klet Brda prolazila je kroz teška vremena, baš kao i mnoge druge velike postsocijalističke tvrtke. No, otkako je direktor postao Silvan Peršolja, Brda ponovno razvaljuju. O tome ne svjedoče samo prodajne brojke, nego i nekoliko zaista izvrsnih vina, koja se mogu uspoređivati s buteljkama privatnih vinarija iz Brda. U nizu vina koja smo probali u srijedu između jedanaest i ponoći, tri su ostavila zaista neočekivano dobar dojam.

Riječ je o pjenušcu Virgo, bijelom cuveeu De Baguer i single vineyard merlotu Vrh iz 2018. godine. Virgo je pjenušac moćne, gotovo metalne strukture, koji na kvascima odležava čak sedam godina. Virgo je potpuno suh, s dobrim kiselinama, dugim okusom i šampanjskim  perlanjem. Nažalost, Virgo, koji se proizvodi od chardonnaya, crnog pinota i rebule, reprezentativno je a ne komercijalno vino. Puni se tek tisuću magnuma po berbi.

Glavni enolog Kleti Brda Darinko Ribolica otvara Rebulu iz 1957.

Bijeli De Baguer cuvee je chardonnaya i sauvignona. De Baguer je vino srednjeg tijela, elegantno, svježe, podigrano i gastronomski versatilno. Bijeli De Baguer spada među najotmjenija vina iz Brda.

Naposljetku, single vineyard Merlot Vrh iz 2018. raskošno je bogat, prepun tamnog  bobičastog voća, pečenih šljiva,  crne čokolade, i aroma  humidora, s dosta zrelih, fino granuliranih tanina. Riječ je o  autoritativnom, šampionskom vinu. S ova tri vina Klet Brda mijenja svoj dosadašnji profil i ulazi u elitni rang  slovenske  vinske scene.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.