Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S ovim kamado roštiljima radit ćete BBQ partyje za pamćenje. Donosimo četiri ideje, od izbora mesa do priloga i pića

Roštilj je sinonim za dijeljenje i okupljanje oko hrane. Oko štednjaka ne možete okupiti goste. Oko roštilja možete. Roštilj je primordialan, roštilj je žar, živa vatra, roštilj je lijepo vrijeme i miris dima koji nas u sekundi oraspoloži za druženje. Kad kupujete roštilj ne kupujete samo napravu za pečenje. Kupujete mjesto oko kojeg ćete okupljati prijatelje i obitelj.

Racionalno, roštilje kupujemo kao i automobile: gledamo cijene, modele i performanse koje odgovaraju našim potrebama. No, kamado roštilji su specifičan slučaj. Fantastično izgledaju a njihove tehničke inovacije i dodatna oprema nude gotovo neograničene mogućnosti u pripremi hrane. Kad već odlučite investirati u dobar kamado roštilj, pustite ipak da vas ponesu i dizajn i osjećaj koji imate kad u trgovini stojite pred njim, možda čak i neki lijepi prizor koji zamišljate u svom vrtu punom gostiju. Roštilj je strast. I tih parsto kuna više koje ćete potrošiti na elegantnu boju keramike ili lijepi drveni stol, stalno će vam se vraćati kad budete koristili svoj kamado.

Zašto sve ovo pišemo? Jer u lancu trgovina Lonci&Poklopci by Bajde u Zagrebu, Splitu, Puli, Zadru, Rijeci, Osijeku i Ljubljani nude veliki izbor i dobre cijene kamado roštilja, dakle priliku za investiciju u puno godina bogatog i veselog društvenog života i dobre hrane. A i ovo ljeto i sezona roštilja još nisu ni blizu kraja. Donosimo nekoliko ideja kako pripremiti tematske BBQ partyje o kojima će vaši gosti još dugo pričati, i modele roštilja na akciji koji bi vam mogli biti idealni za njih.

Burger party

Ovaj party traži nešto više pripreme. Prvo, morate nabaviti dobra brioš peciva što u Hrvatskoj nije  jednostavno. Zatim morate nabaviti dobru goveđu lopaticu, vrat i malo buta. Dobar burger zahtijeva najmanje 15 posto loja da bi bio sočan i ukusan. Smjesa i kombinacija dodataka za burgere ima milijun, kao i stilova burgera, od klasičnih do slidera sloppy joea. Osnovna dva stila su short stack, tanki burgeri u tankim pecivima s vrlo odmjerenim dodacima, supersočni i delikatni poput onih koje je za vrijeme pandemije pripremala Noma. Visoki, High Tower burgeri, s debelim pljeskavicama, fino dignutim pecivima i puno dodataka, češći su izbor na kućnim roštiljima, jer su vizualno atraktivniji i relativno lakši za pripremu.

Koji god odabrali, pazite da ne prepečete meso, obavezno zapecite prerezane strane peciva i ne pretrpavajte ih umacima i dodacima. Jedna od atrakcija kućnih burger partyja je što goste možete dočekati s koktelom. Za lepršavu atmosferu bit će odlični Mojito, Cuba Libre, čak i Gin Tonic s malo limete, a želite li svoje burgere najaviti ozbiljnijim koktelima, napravite Boulevardier. Dok čekaju burgere, gostima poslužite nachose s raznim umacima (čili, sir, guacamole, vrhnje), a uz burgere osim pomfrita ili prženog luka, odlično idu najrazličitije salate: tjestenina s maslinama, fetom i rajčicama, quinoa s brokulom, paprikama, celerom i vinaigretteom, coleslaw, zatim pečene rajčice, kuhani kukuruz, pohane tikvice, krumpir salata ili, ako baš želite biti originalni, pohane zelene rajčice ili pohano kiselo povrće. Uz burgere osim hladnog piva, najbolje IPA-e, poslužite merlot i slična lakša crna vina s manje tanina

Meso govedina 

Umaci aurora, remulada, aioli, marmelada od luka, kečap, senf, čili… 

Povrće iceberg salata, rajčica

Kruh brioš peciva

Začini sol, papar 

Dodaci kiseli krastavci, masni topivi sir poput cheddara, panceta

Piće kokteli, IPA pivo, lakša crna vina (merlot, frankovka)

Kamado Joe Classic III

Ovaj superpopularni američki brend roštilja kreirao je Samsungov inženjer, Irac Bobby Brennan, koji je stres od posla u velikoj koporaciji redovito liječio pečenjem roštilja kod kuće. “Zapalim vatru i tlak mi odmah padne,” pričao je Brennan u intervjuima nakon što je njegov Kamado Joe postao kultni brend i dokrajčio dominaciju Big Green Egga na sceni kamado roštilja. Kamado Joe donio je inteligentna unapređenja koja su kamado roštilje približila širokoj publici. Kamado Joe otklopljen je roštilj, poklopljen je pećnica, a na laganoj vatri s poklopcem je pušnica. Lako se postavlja, a njegova glavna atrakcija je fleksibilan sustav koji omogućuje kuhanje na tri razine istodobno, što znači da možete organizirati roštilje za zaista velika društva. Kamado Joe dolazi s brdom dodatne opreme zahvaljujući kojoj možete precizno kontrolirati temperature, a materijali od kojih je napravljen daju prirodan, bogati okus hrani.

Pogledajte i ove modele


Orijentalni (balkanski) roštilj party

Kad kažemo dođite na roštilj još uvijek uglavnom mislimo na ovaj meni: ćevapi, pljeskavice, kotleti, šiš ćevap, kobasica sa sirom, sudžukice…Imate li dobrog mesara, ili još bolje znate li sami napraviti smjese za ćevape i pljeskavice, ovo je vjerojatno najbolja opcija za druženje uz spektakularan roštilj. Ako baš želite biti tradicionalni goste ćete dočekati s  dobrom rakijom, ali gastronomski je puno bolje ako se oko vašeg lijepo dizajniranog roštilja okupe uz pivo, neki dobro ohlađeni lager poput češkog Pilsner Urquella ili Budweisera.

Dok pečete meso gostima poslužite sourdough kruh uz mladi domaći sir, ajvar i kajmak, pečene feferone ili pečene paprike. Uz pečenom meso poslužite vruće somune koje ste zapekli na roštilju, pečeni krumpir, zapečeni grah i šopsku salatu. Ništa ne ide uz ćevape i pljeskavice kao graševine i suhi rosei.

Meso govedina, teletina, svinjetina (kotleti, vratina), kobasice

Umaci čili umaci, kajmak, ajvar

Povrće crveni luk, paprika, mladi luk, rajčica

Začini sol, papar, ljuta paprika

Kruh somuni, sourdough

Dodaci feferoni, sirevi, sušeno meso, panceta, zapečeni grah 

Piće rakija, pivo (lager), graševina, suhi rose


Steakovi

Najzahtjevniji BBQ party koji možete prirediti svakako je onaj sa steakovima. Danas više nije teško nabaviti razne rezove vrhunske odležane govedine. Kupili ste ozbiljan roštilj s dimilicom? Odaberite ribeye i biftek, rezove s kojima ćete najbolje demonstrirati svoju vještinu s vatrom i impresionirati goste tamnim, raskošnim okusima pečene govedine zaogrnute dimom. Trebate li i nešto lakše, Grill King roštilji fantastično će ispeći janjeće kotlete. Svaku BBQ večeru sa steakovima treba početi whiskyujem. Čistim malt whiskyjem ili bourbonom, eventualno s kockom leda ili bolje s pipetom za vodu koja će whiskyju probuditi okuse. Za goste koji nisu ljubitelji whiskyja napravite koktele. Držite se klasike: Dry Martini, Whiskey Sour, Old Fashioned, Manhattan. 

Na BBQ Steak Partyju ne trebate predjela, steakovi s umacima i prilozima dovoljno su zasitni. Dok pečete steakove, goste zabavljajte pićem s malo dimljenog lososa ili dimljene pastrve. Ako ste u ekstravagantnom raspoloženju, počnite sa svježim kamenicama. Uz steakove obavezno poslužite BBQ umak i bearnaise, prženi ili pečeni krumpir ali najbolje cijele krumpire pečene u foliji i poslužene s vrhnjem. Kruh uz steak mora biti sočan i slatkast, kao kukuruzni. Uz roštilj napravite mali bar s kondimentima u kojemu će biti Tabasco, neki od domaćih čili umaka poput Volim ljuto, dobar dijonski senf i kečap. 

Meso govedina 

Umaci BBQ umak, bearnaise

Povrće krumpir (pomfrit, pečeni, u foliji…)

Kruh kukuruzni, brioš

Začini sol, papar

Dodaci Tabasco i ostali čili umaci, dijonski senf, kečap

Piće single malt whisky, bourbon, klasični kokteli, velika crna vina s puno tanina (plavac, cabernet sauvignon, teran)

Grill King 61

Zvijezda ove liste. Zbog svoje popularnosti i prisutnosti na najjačim hrvatskim burger festivalima, Grill King roštilj postao je sinonim za burgere. Efektno dizajnirani, u živim bojama, s čvrstim konstrukcijama,. praktičnim drvenim stolovima i inteligentnim rješenjima za preciznije pečenje, Grill King roštilji su duša dobrog burger partyja. Ovi roštilji od ostalih na ovoj listi razlikuju se po važnoj modifikaciji u ovoj godini – zasebnoj dimilici. Grill King je roštilj, peć i smoker u jednom. Uz dodatnu opremu koja obuhvaća kamen za pečenje pizze, hvataljku za rešetku, deflektor topline i žarač, Grill Kingov novi model je trenutno vjerojatno najversatilniji kamado roštilj na hrvatskom tržištu. Radi doslovno sve, od pečenja kruha do dimljenja rebara i dinstanja povrća za priloge. Posebna atrakcija Grill Kinga je mogućnost sporog pečenja s dimljenjem, jer satima može održavati niske temperature. Dakle, možete postati majstor za pulled pork, sočna rebra, piletinu, brisket.… Koristite li čips za dimljenje, možete mijenjati arome dima sa svakim receptom. Grill King je dostupan u tri veličine i pet boja.  

Pogledajte i ove modele


Yakitori BBQ Party

Vjerojatno najjednostavniji BBQ party koji možete prirediti, priprema je kratka, nutricionistički je najlakši i može dosta angažirati goste. Yakitori je japanska verzija ražnjića, uglavnom od čistog mesa i malo povrća, koje se peče na žaru. Ražnjiće napravite dan ranije ili kraj roštilja napravite yakitori bar na kojem će gosti sami kombinirati sastojke. Na yakitori bar stavite meso narezano na kockice, marinade poput umaka od kikirikija, teriyaki umaka i slično, povrće poput zelenih dijelova mladog luka, gljiva, celera, čilija, sezam, koju trakicu pancete i začine.

U velikim zdjelama poslužite kuhanu rižu i yakitori umak sa strane. Goste možete dočekati sa čašom sakea, dok budu pripremali yakitori uživat će u bilo kojem laganom pivu poput japanskog Sapora, a uz večeru možete poslužiti prosecco. 

Meso piletina 

Umaci Yakitori umak, umak od kikirikija, sojin umak, teriyaki

Povrće mladi luk, lučice, vrtne šparoge, slatke zelene papričice, 

Začini sol

Dodaci sezam, panceta

Piće sake, japansko pivo, prosecco

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.