Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šest većih ili manjih ekscesa i skandala, koji govore o patološkim stranama hrvatskog turizma

view-hotel-postira-brac

Prilično senzacionalnu turističku 2022. obilježilo je, nažalost i više događaja koji ukazuju na strukturne i ideološke probleme hrvatske turističke industrije, kao i državnog upravljanja turizmom.

Ovih šest primjera, na različitim razinama, simboliziraju loš do katastrofalan pristup turizmu.

1. Hotel The View, Postire na Braču

Mastodontski hotel The View, otvoren početkom ljeta, paradigmatičan je slučaj preizgrađenosti, lošeg ukusa i neumjerene pohlepe. The View je vizualno veći od samih Postira

2. Pizza iz pekarnice za 480 kuna, Hvar

Najskuplji proizvod u povijesti hrvatskih pekarnica simbolizira sve što ne valja u hvarskom turizmu: ekscesnost, neprofesionalnost, opet neumjerenu pohlepu i dominaciju loših vrijednosti. Na pizzi za 480 kuna nema čak ni zlatnih listića.

3. Novi prekid radova u Kuparima, Župa Dubrovačka

Ministarstvo gospodarstva u veljači je objavilo da se, ponovo, prekida projekt izgradnje novog turističkog naselja u Kuparima.

Stari hotelski kompleks u Kuparima stoji razrušen i zapušten već desetljećima. Kupari izgledaju kao da je rat završio jučer, što je jedna od najvećih turističko političkih sramota u Hrvatskoj.

4. Odustajanje od obnove Belvederea, Dubrovnik

Belvedere je prije rata bio uvjerljivo najluksuzniji hotel na Jadranu. Prije pet ili šest godina Putinov oligarh Viktor Vekselberg počeo je raditi na obnovi Belvederea. Ovog je proljeća objavljeno da se Vekselberg povukao iz Belvederea. Belvedere će, čini se, još dugo ostati ruševina.

5. Porto Spalato, Split

Porto Spalato novi je riblji restoran otvoren u srpnju u Podstrani kraj Splita. Vlasnik i chef Porto Spalata stanoviti je gospodin iz Sarajeva koji se na društvenim mrežama hvali da u svom sarajevskom restoranu priprema prstace. Takva nam “gastronomija” uistinu ne treba.

6. Slučaj Lungomare u Puli

Neki je investitor poželio izgraditi hotel od sedam katova na pulskom Lungomareu. Grad je za. Referendum će pokazati jesu li građani protiv. Nesporno je, međutim, da pulski Lungomare čini važan dio svakodnevnog života Puljana, i da bi izgradnja hotela na toj lokaciji predstavljala agresivnu intervenciju turizma u ekosustav lokalne zajednice. Ne razumijemo da pulske vlasti to ne razumiju. I ne želimo, naravno, ni pomisliti da se radi o masovnijoj, baš bandićevskoj političkoj korupciji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.