Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Osteria La Subida vjerojatno je najopušteniji dobar restoran u ovom dijelu svijeta

la-subida-g

Na cesti prema Cormonsu, u Colliu, par kilometara od slovenske granice, postoje dvije La Subide. La Subida Al Cacciatore formalni je restoran s Michelinovom zvjezdicom, dok je Osteria dela Preda zabavna gostionica s razmjerno niskim cijenama i genijalnom atmosferom.  Brend Subida osnovao je slovenski chef Joško Sirk. Restorani su i danas u obiteljskom vlasništvu.

U utorak navečer u Brdima ništa nije radilo. Najvažnija slovenska vinogradarska regija utonula je u debeli mrak uoči početka Masterclassa Rebule, najprofesionalnije vinske manifestacije na ovim prostorima. Pa smo se odvezli do Osterie La Subida, čije je parkiralište bilo prepuno. 

Subidina Osteria egzotično je uređeno mjesto: interijerom dominira stol za kojim srna i jelen odjeveni u vjenčanicu i smoking uživaju u svadbenoj večeri. Atmosfera je puno neobaveznija nego prije covida. Doslovno se osjećate kao da ste u vlastitoj kuhinji ili dnevnoj sobi, samo što vam netko drugi kuha i otvara vina. 

Gosti su toliko relaksirani da na stolovima ostavljaju novčanike kad izlaze na terasu da bi zapalili cigaretu. Konobarice su vrlo ljubazne, ali im ne pada napamet da vam toče vino nakon što su ga otvorile. Prije tri ili četiri godine bilo je drukčije. U Subidinoj Osteriji zaista se možete ponašati kao da ste doma. Sjedili smo kraj stola s tridesetak boca amara, rumova i likera i mogli smo si natočiti bilo što da nitko ne primijeti. Ili smo barem imali takav dojam.

Jelovnik je sinoć bio kraći nego prije korone, no hrana nam je ionako trebala samo kao podloga  za vino, pa smo naručili pršut, salame i sir.  Prije velike daskice donijeli su nam košaricu kruha koja je među ostalim sadržavala odlične grisine, istodobno hrskave i pjenaste. Pršut je bio sladak i mekan, a polumeki sir s koricom od slatkog aromatičnog bilja upravo fenomenalan. U Hrvatskoj nitko ne proizvodi tako elegantne sireve.

Pilo smo Zidarichevu Vitovsku iz 2018. bogatu, mirisnu, gustu, kompleksnu i impresivnu. Zidaricheva su vina uzorna, precizna prirodna vina za razliku od sve više amaterskog trasha, koji snažno nasrće na vinske karte hrvatskih restorana i barova pod krinkom prirodnosti i navodnog neintervencionizma.

Poslije ovog malog Zidaricheva remek djela popili smo još čašu dvije lokalnih mladih vina i pjenušaca. I sve nas je to koštalo samo 80 eura za dvoje. Obje Subide nalaze se tek dva i pol sata vožnje od Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.