Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Kini su na covid počeli testirati žive ribe, rakove i školjke

smrznuta-riba

Više od pet milijuna ljudi dobilo je naredbu da se ovog tjedna podvrgne testiranju na Covid-19 u obalnom kineskom gradu Xiamenu, nakon što je otkriveno oko četrdesetak novozaraženih. Ovoga puta, međutim, državne protupandemijske mjere otišle su dalje nego ikad. U službenoj obavijesti o kojoj izvještava BBC navodi da se očekuje da će se testiranje proširiti i na neke životinje, i to morske.  

Posljednjih tjedana, okružni odbor za pomorsku kontrolu pandemije u Xiamenu naredio je ribarima koji se vraćaju u luke da se testiraju, ali i da sav svoj ulov, ribe, školjke i rakove, predaju nadležnim tijelima da i njih testiraju na covid.  Na kineskim društvenim mrežama pojavile su se snimke na kojima se vide medicinski djelatnici u uniformama kako testiraju ribe.

South China Morning Post

Zapravo, ribe su na covid prvo počeli testirati u Hainanu, koji je bilježi velik broj novih slučajeva. Tamo su navodno naučili lekciju da se virus efikasno prenosi morskim proizvodima koje na tržište donose kineski ribari ili stižu iz uvoza. U Hainanu imaju više od 10 tisuća novozaraženih u kolovozu i vjeruje se da se virus proširio preko riba.

Kina je gotovo od početka pandemije sumnjala na širenje covida preko ribljih proizvoda, a i još je službena teorija da se covid svijetom proširio s riblje tržnice u Wuhanu. Riba ne može razmnožiti virus, ali hladni opskrbni lanci i stalna cirkulacija ribara i lučkih radnika može. Ribe nisu jedine, u zoološkom vrtu u gradu Houzhou dvaput tjedno testiraju nilske konje, a zabilježena su i testiranja pasa, mačaka, kokoši i nekoliko pandi, sve u svrhu kineskog državnog plana definitivnog iskorjenjivanja covida. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.