Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Japan je jedina država na svijetu koja poziva mlade da piju više alkohola. Evo zašto

Japan se suočio s neobičnim problemom. Pandemija je zatvorila lokale a ljudi zbog toga nisu više počeli piti kod kuće kao u Europi i Americi. Prodaja alkoholnih pića dramatično se smanjila, a s njom i državni prihodi od poreza. Pa je vlada odlučila pokrenuti program Sake Viva! kojim želi potaknuti mlade da više piju, javlja CNN. 

U natječaju koji nadzire Nacionalna porezna agencija, poziva se građane da daju ideje o tome kako “potaknuti potražnju za alkoholom među mladima” kroz nove usluge, promocije, proizvode, dizajna i tehnologiju, primjerice umjetnu inteligenciju ili metaverzum. 

“Domaće tržište alkoholnih pića smanjuje se zbog demografskih promjena kao što su pad nataliteta i starenja stanovništva i zbog promjena stila života pod utjecajem Covida-19”, navodi se na državnoj web stranici. Krajnji cilj najtečaja je revitalizirati industriju alkoholnih pića kroz privlačenje mladih konzumenata.  Iako je nazvan po sakeu, na natječaj se mogu prijaviti ideje koje se tiču svih vrsta japanskih pića, uključujući japanski whisky. Pobjednik će dobiti novac za provedbu svog plana. 

Japansko ministarstvo zdravstva koje desetljećima upozorava na rizike prekomjernog pijenja ne želi komentirati ovu vladinu inicijativu. Japan je jedan od najjačih svjetskih proizvođača alkoholnih pića, a prema lanjskom izvještaju tamošnje porezne uprave, porezi i trošarine na alkoholna pića največi su izvor proračunskih prihoda. Naplata poreza od alkohola godinama postupno pada, a zbog pandemije je pala toliko da remeti ravnotežu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.