Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka pivnica Bir digla je cijenu bifteka na 210 kuna. Mislimo da je to prilično pogrešno

bir-brewery

Danas je objavljeno kako je inflacija u usporedbi sa srpnjem prošle godine dostigla 12,3 posto, što jest  visoko ali se nipošto ne radi o galopirajućoj inflaciji kao što se često piše u hrvatskim medijima. Galopirajuću inflaciju zadnji smo put imali prije tridesetak godina, u vrijeme Vlade Hrvoja Šarinića, i nekoliko puta u socijalizmu, osobito predkraj osamdesetih godina. Srpanjskoj su inflaciji uz cijene goriva najviše pridonijele cijene hrane. Stoga je logično da i restorani stalno dižu cijene.

Važno je razumjeti da većina restorana ne diže cijene zbog ekstraprofita (premda ima i takvih primjera) nego zbog pokrivanja operativnih troškova. Pa ipak, nova cijena bifteka u našoj omiljenoj kvartovskoj pivnici Bir u Harambašićevoj ulici, neugodno nas je iznenadila. Biftek je u Biru na proljeće koštao 150 kuna. Zatim je poskupio na 175 kuna, da bi sada koštao 210 kuna. Mislimo da je riječ o dosta promašenoj cijeni. Evo zašto.

U Tekki biftek košta 158 kuna. Tekka je ugostiteljski neusporedivo kompliciraniji projekt od Bira. Tekka ima više zaposlenih. Tekka ima puno kompleksniju i raznolikiju nabavu. Tekka ima bijele platnene  ubruse, a Bir jeftine papirnate salvete. Tekka ima vrlo solidne vinske čaše koje koštaju, i kartu s više od šezdeset etiketa. Bir drži osam ili deset vina. Tekka je, dakle, puno skuplja u održavanju pogona, ali je biftek pedeset kuna jeftiniji nego u Biru. 

Nadalje, El Toro, ozbiljno luksuzan restoran koji radi do dva ujutro (a Bir do 11 navečer) prodaje biftek za istih 210 kuna kao Bir. Nadalje, Birov neposredni konkurent, pivnica Budweiser udaljena dvije tramvajske stanice od Bira, biftek prodaje za 160 kuna. Naposljetku, na web stranici Starog melina u Vrapču, koji je u ponedjeljak bio toliko prepun da nam nisu uspjeli pronaći stol, piše da biftek na žaru košta nevjerojatnih 135 kuna, a bifteci u raznim umacima 160 do 180 kina.

Svatko, naravno, ima pravo formirati cijene kako želi. Ali bojimo se da je sadašnja cijena bifteka u Biru nastala automatskom primjenom fiksne marže na novu nabavnu cijenu u Excelu. Rezultat baš nije konkurentan, ni simpatičan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.