Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto cijeđeni sok od naranče u kafićima i restoranima uvijek ima lošiji okus nego kod kuće

Legendarni Michael Winner, veliki filmaš i još bolji gastronomski kritičar Sunday Timesa, hotele je ocjenjivao prema kvaliteti narančina soka (i prema kuhanju čaja: apriori je diskvalificirao hotele koji koriste čaj iz vrećice).

Winneru gotovo ni jedan svježe cijeđeni sok od naranče nije valjao. Ne zbog Winnerove čuvene kapricioznosti, nego zato što sokovi u hotelima, restoranima i kafićima nažalost zaista ne valjaju.

Gotovo ni jedan narančin sok koji možete popiti vani ne može se uspoređivati sa sokom koji si sami iscijedite doma, u što smo se, uostalom, jutros uvjerili u maksimirskom baru Trinity, gdje smo dobili baš jako razvodnjen sok od naranče.

Tri su glavna razloga zašto sokovi u hotelima i lokalima ne valjaju. Prvo, svježi narančin sok ne podnosi oksidaciju. To znači  da sok ne smije stajati. Da bi zaista bio dobar, sok se mora cijediti po narudžbi. Međutim, u hotelima, ali i barovima i nekim kafićima, iz logističkih se razloga satima unaprijed iscijedi nekoliko litara soka, koji onda ima ustajali, mrtav, pomalo kartonski okus.

Drugo, mnogi kafići i barovi razvodnjavaju sok od naranče, što je potpuno nedopustivo. Cijeđeni sok od naranče nikad se ne miješa s vodom, osim ako gost to izričito ne traži. Također, u sok od naranče ne dodaje se šećer.

Treće,  određeni tip strojeva koji se često koriste u ugostiteljstvu zapravo ne cijedi nego melje naranče, što znači da gost dobiva puno vlaknaste guste pulpe, koja se ne može popiti.

Svemu tome treba dodati i izbor vrste naranči za sok. Sve naranče ne daju jednako dobar sok, a u našim je lokalima  gotovo nemoguće pronaći crvene naranče, koje su fenomenalne za sok. Stoga predlažemo da sokove redovito cijedite doma. Zaista su mnogo ukusniji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.