Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ne, ovo nije fotografija fast fooda iz Wolta ili Bolta. Ovo je club sandwich iz five star hotela Argentina, gdje soba košta oko 500 eura

Prije zamalo trideset godina, početkom prosinca 1992. sletjeli smo prvim poratnim civilnim letom u oslobođeni Dubrovnik. S nama je u avionu bilo još sedamdesetak novinara, dvadesetak hrvatskih i pedesetak stranih, uključujući kolege iz najvažnijih svjetskih medijskih kuća poput New York Timesa, CNN-a, BBC-a i Washington Posta.

Vanja Morić, ondašnja glasnogovornica Ministarstva informiranja (i supruga Miroslava Tuđmana) organizirala nam je kasni ručak poslije obilaska spaljenih Konavala, u restoranu hotela Argentina, koji je i onda nosio pet zvjezdica. U zamračenom, ratnom Dubrovniku, Argentinini konobari filirali su nam orade i zubace u bijelim rukavicama. Nisu se osobito osvrnuli na sirenu za zračnu uzbunu koja je počela zavijati oko pet popodne. Diskretno su smirivali goste, tvrdeći da smo ovdje u sali na nižoj razini Argentine prilično sigurni.

Club sendvič u hotelu Argentina

Tad smo prvi put, i to posve iskreno, bilo ponosni na tvrde profesionalce u hrvatskom turizmu koje, eto, ni zračna uzbuna ne može spriječiti da propisno filetiraju ribu. I drugi izvjestitelji iz ratnog Dubrovnika redovito su naglašavali profesionalizam Argentinina osoblja, koji se u ondašnjoj Hrvatskoj mogao mjeriti još samo s razinom servisa u Esplanadi i Intercontinentalu.

Club sendvič u svakom pravom five star hotelu

Danas, tri desetljeća kasnije, kad hrvatskom turizmu ide fenomenalno, nekoć ugledna Argentina našem je suradniku poslužila ovo smeće s fotografije. Dakle, bazenski ar hotela s pet zvjezdica gdje noćenje trenutno košta oko 500 eura, pod club sandwich servira neku nakupinu masnoća i ugljikohidrata u stiroporu. Ovom se verzijom club sandwicha čuvena Argentina izjednačila s lošim izdanjima Bolta i Wolta. Što je profesionalni debakl i efikasna antipropaganda za hrvatski i dubrovački turizam.

Ovaj eksces, nažalost, ne treba čuditi. Argentina je, naime, u vlasništvu obitelji Lukšić, poznatih predatora hrvatskog turizma. Lukšići nažalost mogu i gore, što znaju brojni posjetitelji njihovih istarskih hotela.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.