Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SLUČAJNI MONTY PYTHON U BEOGRADU Zašto srpski predsjednik Vučić nagovara svoje sugrađane da ne ljetuju u Hrvatskoj 

Aleksandar Vučić zadnjih dana ne prestaje govoriti o ljetovanju u Hrvatskoj. Prvo, Vučić stalno ponavlja da on osobno nikad ne bi ljetovao na Jadranu (pa što, koga je briga). Drugo, gospodin Vučić pasivno agresivnim tonom, kako je to lijepo primijetio Telegram, napada svoje sugrađane koji ljetuju u Hrvatskoj.

Vučić upozorava srpske potencijalne goste hrvatskog mora kako je ovdje sve skupo, tvrdi da je Jadran za Srbe fizički nesiguran, da bi konstatirao kako, eto, u demokratskoj zemlji poput Srbije svatko ima pravo na izbor mjesta za provođenje godišnjeg odmora. Ova genijalna definicija demokracije spada , kao i mnoge druge Vučićeve izjave, u repertoar nenamjernog Montya Pythona. Jedino što je zapravo zanimljivo u Vučićevoj aktualnoj opsjednutosti srpskim gostima na Jadranu jest tajming.

Srpski državljani dolaze na Jadran već dugo vremena. Oni nikad nisu spadali među sedam ili osam najbrojnijih turističkih skupina na moru poput, recimo, Slovenaca, ali su vidljivo prisutni. Dapače, pamtimo parkirališta pojedinih istarskih i kvarnerskih hotela tijekom pandemije na kojima su dominirali automobili s beogradskim tablicama.

Sasvim je logično da srpski gosti ljetuju na Jadranu; Jadran im je blizu, manje je skup od niza drugih mediteranskih destinacija, nema jezične barijere, dok postoje dugogodišnje društveno kulturalne veze: prije rata u Rovinju je bilo više Politikinih nego Vjesnikovih kioska.

Usprkos pojedinim incidentima, kojih je ove godine srećom vrlo malo, srpski su gosti na Jadranu dobrodošli. Tako je već dulje vrijeme i tako treba ostati. Zašto se onda, pobogu, slučajni montypythonovac u Beogradu baš sad pasivno agresivno obrušava na svoje sugrađane koji ljetuju u Hrvatskoj? Dva su razloga.

Prvo, Vučiću je i dalje, i to sve više i više, upravo neophodna snažna nacionalistička legitimacija. Srpski predsjednik pokušava tu legitimaciju ojačati čak i na spominjanju Jasenovca, Oluje i ljetovanja Srba na Jadranu u istoj rečenici, što je dugoročno toksično za međunacionalne odnose. Drugo, siroti gospodin Vučić još je nedavno uvjeravao svoju javnost da će Srbija po GDP-u ove godine prestići Hrvatsku.

E sada, deseci tisuća srpskih turista i srpskih sezonaca na Jadranu upravo se uživo uvjeravaju kako je Vučić žestoko lagao, jer je Hrvatska uz sve svoje velike probleme ekonomski značajno uspješnija i bogatija od Srbije, čemu bitno pridonosi i ovogodišnja šampionska turistička sezona. Da hrvatskom turizmu ide loše kao, recimo, crnogorskom, srpski predsjednik ne bi skoro svakodnevno nagovarao svoje sugrađane da ne ljetuju u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.