Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Whole Foods i Amazon počeli su testirati plaćanje skeniranjem dlana

Amazonova tehnologija skeniranja dlana kao načina plaćanja ušla je u 56 trgovina lanca zdrave hrane Whole Foods u Kaliforniji. Na blagajnama su instalirani posebni mali skeneri koje je Amazon predstavio još 2020. godine. Kupci na izlazu trebaju samo staviti dlan iznad skenera, nema dodirivanja, i time plaćaju račun. Ovo je najveće testiranje One payment sistema dosad.  

Plaćanje dlanom moguće je ako se korisnik registrira na servisu Amazon One tako što skenira svoj dlan i poveže ga s karticama i svojim kontaktima. Naravno, na licu mjesta mora potpisati i komplicirani ugovor s Amazonom. Dlanovi se mogu skenirati u trgovinama koje koriste sistem ili na kioscima koje će Amazon instalirati na određenim lokacijama. Korisnici Amazon One servisa zatim mogu u trgovine bez kartica i bez telefona. Dovoljno je samo mahnuti, pokupiti robu i izići iz dućana. Amazon One je drugi patent koji je kompanija izbacila u pokušaju da promijeni ponašanje u trgovinama.

Prvi su bili njihovi Just Walk Out dućani u kojima nema nikakvih blagajni. Ako sistem plaćanja dlanom uspije, Amazon tehnologiju ove identifikacije planira proširiti na druga područja. Tvrde da skenove dlanova ne čuvaju lokalno nego ih kriptiraju i pohranjuju u cloudu Amazon One i tamo generiraju šifru koja označava pojedini skenu dlana i koristi se u sistemu. Amazon mora uvjeriti ljude da su njihovi skenove na sigurnom, ali mnogi ljudi neće htjeti da tako osjetljiv identifikacijski element kao što je otisak dlana bude na nekom cloudu. Prema GDPR regulativi, biomertrijski podaci moraju se zaštititi drugačije od ostalih. U EU su propisi svugdje isti, ali u Americi mogu varirati ovisno o zakonima saveznih država pa to može izazvati nepovjerenje kod dijela korisnika.

No, za te je brige prekasno. Amazon nas je u zadnjih nekoliko desetljeća uspio nagovoriti da mu na ovaj ili onaj način, od online knjižare do Alexe i robotskih usisavača, toliko otkrijemo o sebi da o nama vrlo vjerojatno zna više nego što sami znamo o sebi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.