Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U splitskom Šugu vrlo dobro kuhaju, no imate dojam da jedva čekaju da odete da ‘okrenu stol’

Ovako je izgledao početak naše večere u splitskom Šugu. Na ulazu u restoran dočekala nas je hostesa koja provjerava rezervacije. Nakon pronađene rezervacije u 20:00 sati navečer, obavijestilo nas se kako je sljedeća rezervacija u 21:30 pa ako nam je okej da se malo požurimo. Ovakva praksa apsolutno ne poštuje gosta koji onda cijelu večeru mora gledati na sat i osjećati se kao da ga tjeraju iz restorana čim prođe tih sat i pol koliko su zamislili da bi nam bilo dovoljno. Kao gosti koji vole biti dugo u restoranima ovo nam se nije svidjelo. Na svu sreću ovo je jedini eksces koji smo doživjeli u Šugu što se dotiče servisa.

Druga stvar koju primijetite kad uđete u Šug su oni opojni domaći mirisi iz kuhinje iza kojih znate da vas očekuje nešto dobro. Šug je zadnjih nekoliko mjeseci široj hrvatskoj gastronomskoj javnosti postao poznat po tome što je dobio Bib Gourmand, koji Michelinov vodič dodjeljuje restoranima s odličnim kuhanjem i pristupačnim cijenama. Šug je, zapravo, kvartovski lokal koji poslužuje marende za vrijeme ručka, te a la carte jela za vrijeme večere. Kvartovski je i po ambijentu, lokal je smješten na stražnjoj strani kuće poput nečijeg dvorišta. No za svakim od dvadestak punih stolova biil su turisti. Marketing, bio on usmeni ili namjerno namjenjen ovoj vrsti klijentele, očito uspijeva. 

Naša večera je započela tartarom od kozica koji je uzorno napravljen. Tartar pomiješan s pistacijom i blago tretiran s par kapljica limuna i maslinovog ulja, imao je vrlo ugodnu konzistenciju i lijepu teksturu. Okusom također ne zaostaje i sasvim je dovoljan kao predjelo za dvoje. Krekeri koji idu na tartar su bili toliko vlažni da se ne mogu nazvati krekerima. Uz to bilo ih je premalo. Na svu sreću Šug ima izvrstan domaći kruh koji nadomješta sve nedostatke krekera.

Šug još u ponudi predjela ima nekoliko zanimljivih tanjura poput carpaccia od dimljene sabljarke, kamenice, paštete od kozica i pjat Šug koji kombinira različita predjela u jedan veliki tanjur. Iako za glavna jela ima kombinaciju mesnih i ribljih jela, dobili smo dojam kako je Šug više riblji nego mesni restoran. Gotovo i nismo vidjeli da je itko od gostiju jeo neko mesno jelo.

Tako smo naručili jelo kojim se Šug vrlo vjerojatno najviše ponosi, jastog a la Šug i dnevni ulov ribe. Iako nismo vidjeli jastoga živog pa ne možemo garantirati koliko je svjež bio, meso jastoga bilo je dovoljno ukusno. Uz poveću količinu jastogova mesa dolaze i domaći makaruni i neodoljivi šug u kojem sve to skupa pliva. Umak, odnosno šug, je uistinu imao sve okuse dok su makaruni pomalo neravnomjerno kuhani. Neki su bili al dente, a neki prekuhani.

Glavno riblje jelo na meniju bio je pagar. Pagar je doslovno briljirao, perfektno pečen istodobno čvrste teksture i mekanog mesa. Kožica je profesionalno napravljena, odnosno hrskava i puna dubokih okusa. Uz pagara je došao i špinat s krumpirom. Špinat je također dosljedno pratio pagara te nemamo nikakvih zamjerki na njega, kako to obično bude u restoranima. Desert se također mijenja na dnevnoj bazi, simpatično se u jelovniku zove “Pitaj konobara”. Deserti, rak rana gotovo svih naših restorana ovdje su bili i više nego dobri. Kreativni biskvit od maslinovog ulja i naranče je odličan, a truffles od belgijske čokolade i kakaa se doimaju luksuzno. 

Vinska lista je orijentirana na Hrvatsku. Istra, Dalmacija, Međugorje i Slavonija su gotovo jednako zastupljene u Šugu, što je dobro. Nije dobro što Šug nudi jako malo vina na čaše. Mi smo popili butelju fantastičnog Claia Ottocento iz 2017. koji odlično ide uz riblja jela. Vina imaju fer cijene. Primjerice, Ottocento je 340 kuna što je dvjestotinjak kuna manje nego koliko smo ga platili prije tjedan dana u izvanrednom Tianu am Meer. 

Servis je solidan, no tijekom cijele večeri se osjećao užurbani tempo. Nije ni čudo s obzirom na to koliko Šug ima veliki obrtaj gostiju.  Šug je stvarno vrlo dobar do odličan restoran koji iskače iz prosječne splitske gastro scene za koji vrijedi doći ako se nalazite u Splitu. Večeru za dvoje platili smo 1000 kuna. 

ŠUG

Tolstojeva ulica 1a, Split

HRANA 4 VINO +3 SERVIS +3/-4  AMBIJENT 3 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.