Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U slučaju sličnom onome s našim prošekom, talijanska vlada tuži Sloveniju zbog ‘krađe’ aceta balsamica

Slovenija je početkom prosinca 2020. obavijestila Europsku komisiju o prijedlogu nacionalnog zakona kojim bi se propisali kriteriji kvalitete octa i razrijeđene octene kiseline. Glavni cilj novog slovenskog standarda je zaštititi slovenski balsamico. Kao što je poznato, balsamico, ili balzamični ocat, zaštićeni je talijanski proizvod. 

Europska unija je odobrila zaštićenu oznaku porijekla i zaštićenu oznaku geografskog porijekla za balsamico iz Modene. No sistem zaštite izvornosti i kvalitete u Europskoj uniji podložan je različitim intrepretacijama. 

Talijanska vlada ovih je dana tužila Sloveniju zbog pokušaja zaštite slovenskog balzamičnog octa. Žele po svaku cijenu spriječiti Slovence da “svaki ocat pomiješan s koncentriranim voćnim sokom” prodaje kao balzamični ocat. Talijanska kultura aceta balsamica i kvaliteta njihovih najboljih verzija ovog proizvoda, stvorili su tržište vrijedno oko milijardu eura.  Pravi aceto balsamico jedna je od najcjenjenijih delikatesa i postiže ozbiljne cijene.

No, Talijani su na račun slave malog broja vrhunskih proizvođača razvili cijelu industriju proizvoda od kojih mnogi nemaju nikakvu vrijednost osim što podsjećaju na pravi aceto i nose njegovo ime, što je i čest argument protiv njihovih pokušaja zaštite. Nakon što je talijansko državno odvjetništvo službeno započelo proces tužbe, prvi idući korak bit će konzultacije s Europskom komisijom i, ako bude trebalo, tužba pred Europskim sudom pravde. Talijanski ministar Stefano Patuanelli ponovio je da je zaštita talijanske hrane i vina od “nezakonitih napada” prioritet njegova mandata, što smo i u Hrvatskoj osjetili na besmislenom sporu oko prošeka.  

Zadnji spor kojim su pokušali zaštititi aceto balsamico Talijani su na Europskom sudu pravde izgubili od Nijemaca. U presudi iz 2019. Europski sud pravde u sporu talijanskog konzorcija proizvođača balsamica iz Modene i njemačke firme koja je svoj proizvod deklarirala kao balsamico, presudio je u korist njemačke strane. U obrazloženju presude, sud je rekao priznaje zaštitu naziva Aceto balsamico di Modena, ali da to ne obuhvaća sve ostale aspekte proizvoda. Drugim riječima, Talijani ne smiju nikome zabranjivati da svoj proizvod označi kao ocat ni kao balsamico, zaštićen je samo specifični naziv aceto balsamico di Modena. Nakon što smo objavili ovu vijest, dobili smo dopis konzorcija iz Modene u kojem se pojašnjava da mediji krivo prenose propise i obrazloženje suda. Vidjet ćemo u kojem će se smjeru razvijati novi spor. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.