Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EVO TKO NAM JE SPASIO LJETO Na Hvaru radi najviše stranih sezonaca iz Srbije, slijede radnici iz BIH, dok su Ukrajinci peti

konobar-maska-1

Slobodna Dalmacija objavila je iznimno važan tekst o ovogodišnjoj strukturi sezonskih radnika u Dalmaciji. Slobodna se, doduše, ograničila samo na otok Hvar, ali nam se i tako limitirani uzorak čini prilično signifikantnim.

Na Hvaru, dakle, u turističkoj i ugostiteljskoj industriji trenutno radi 1486 sezonaca iz inozemstva. Uvjerljivo ih je najviše iz Srbije: riječ je o 438 radnika. Slijede sezonci iz Bosne i Hercegovine. Njih je 399.

Na trećem su mjestu makedonski sezonci: na Hvaru trenutno rade 174 Makedonca.

Četvrta je Crna Gora sa 110 radnika, a peta Ukrajina s 94 sezonca. Prije skoro pola godine predvidjeli smo da će Ukrajinci ovog ljeta igrati važnu ulogu na tržištu hotelske i ugostiteljske radne snage, što se, eto, ostvarilo.

Osim pet najzastupljenijih zemalja na Hvaru još radi veći broj Filipinaca, Nepalaca, Indijaca, Indonežana, ali i Argentinaca, što nas iznenađuje: nitko još nije spominjao Argentince kao sezonske radnike na Jadranu.

Očito je, dakle, da je hrvatska obala postala dinamična scena za prekarske radnike iz mnogih dijelova svijeta, od susjedstva do Azije i Južne Amerike. Nema nikakve sumnje da ćemo iduće godine zapošljavati još više stranih sezonaca iz još više najrazličitijih zemalja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.