Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

MJEHURIĆI U KOLOVOZU Pet najboljih i najšarmantnijih ružičastih pjenušaca proizvedenih u Hrvatskoj

Do kraja tjedna temperature bi ponovno trebale porasti. Kolovoške vrućine nekako su šarmantnije od srpanjskih. One se lakše podnose, drukčije, snažnije mirišu a boje prirode intenzivnije su i dublje. Sad je dakle vrijeme za čitanje Faulknera, slušanje Summertimea i Summer in the City i gledanje Kolovoza u okrugu Osage (premda je broadwayska verzija mnogo uvjerljivija od filma).

Sad je vrijeme za ispijanje rosea i pjenušaca, idealnih vina za toplu svjetlost u kolovozu. A ružičasti su pjenušci bogomdana kombinacija najprivlačnijih značajki rosea i pjenušaca. Premda su dugo smatrani frivolnima, pa je recimo, obitelj Krug sve do početka osamdesetih godina odbijala proizvoditi rose, ružičasti su pjenušci danas posve neizostavno ljetno vino, sa širokim gastronomskim dijapazonom. Nažalost, u Hrvatskoj se ne proizvodi puno dobrih pjenušavih rosea.  Evo pet najšarmantnijih.

1. Korak, Rose Nature, Plešivica (vinoteke)

p-korak-rose-natur

Korakov rose od crnog pinota tehnički je besprijekorno, ozbiljno, čvrsto strukturirano vino, s bogatim aromama crvenog bobičastog voća i razmjerno visokim kiselinama. U Esplanadinom Bistrou Rose Nature svakodnevno pijemo kao aperitiv, ali realno govoreći ovaj odlični Korakov pjenušac može podnijeti nigiri s tunom ili jeguljom, sashimi, steakove od lososa, tartar od tune, pa čak i teletinu s roštilja.

2. Veralda, Xtrian Brut, zapadna Istra (vinoteke, supermarketi)

Teran je zbog visokih kiselina veoma podesan za proizvodnju pjenušavih vina. Veraldin Xtrian Brut, napravljen od terana iz organskog uzgoja, lijepe, provansalske ružičaste boje, vjerojatno je najuspjeliji istarski pjenušac proizveden do danas. Dosad smo ga uglavnom pili uz pršut, sireve, kobasice, kulene ali ćemo ga definitivno probati uz klasični roštilj kao i uz plavu robu s gradela.

3. Tomac, Brut Rose, Plešivica (vinoteke)

tomac-brut-rose

Tomčev Rose, napravljen od crnog pinota, sinonim je elegancije i balansa. Lagano kremast, sa zanosnim aromama šumskih jagoda, Tomčev ružičasti pjenušac ultimativno je hedonističko vino, koje treba piti samo, uz nezašećereno bobičasto voće, uz dinje, ali i uz lagana riblja predjela, koja nisu jodirana.

4. Šember Rose, Plešivica (vinoteke)

sember-rose-brut

Šemberov Rose gotovo da je neizbježan u zagrebačkim, ali i brojnim jadranskim restoranima i barovima. Riječ je o svježem, dražesnom, ugodnom voćnom vinu, s dovoljno dobrom strukturom da bi bilo ozbiljno.

5. Royal Hill, Brut Rose de Pinot Noir, Erdut (Vrutak, supermarketi)

royal-hill-g

Prvi pjenušac nove, velike istočnoslavonske vinarije, instantni je uspjeh. Royal Hillov pjenušavi rose, kojeg potpisuje ugledna enologinja Ivona Jeličić, vjerojatno je najbolji charmat dosad proizveden u Hrvatskoj. Royal Hillov Brut Rose vino je velikog, punog tijela, lijepih, bogatih mjehurića, s naglašenim aroma jagoda, malina i trešanja. Brut Rose elegantni je aperitiv, kao i efektna pratnja za salate, pizze i laganiji roštilj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.