Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Umro je Clive Coates MW, jedan od najvažnijih vinskih pisaca našeg vremena

Poslije duge bolesti u Lyonu je 25 srpnja umro Clive Coates, legendarni stručnjak za vina iz Bordeauxa i Burgundije. Coates je rođen 1941. godine u Londonu. Želio je postati chef, ali je u kuharskoj školi shvatio da su kućno i profesionalno kuhanje dvije sasvim različite discipline. Zato se odlučio baviti vinom; poslije kraćeg školovanja u Bordeauxu počeo je raditi za distributerske tvrtke u zapadnom Londonu.

U vinskoj trgovini proveo je dvadesetak godina, tijekom kojih je položio ispite za titulu Master of Wine. Prije skoro 40 godina Coates je počeo izdavsti stručni magazin The Vine; Vine je izlazio od 1984. do 2005. godine. Objavljen je ukupno 241 broj.

Istodobno s uređivanjem  The Vinea Coates je redovito pisao u najvažnijim britanskim medijima posvećenima vinu, uključujući Decanter. No, Coates je ušao u povijest prije svega zahvaljujući svojim opsežnim, briljantno napisanim knjigama prepunima detalja i povijesnih podataka koje je uglavnom nemoguće naći na internetu. Coatesova najvažnija knjiga Côte d’Or: Celebration of Great Wines of Burgundy objavljena je 1997. na više od tisuću stranica. Jedanaest godina kasnije tiskan je nastavak, The Wines of Burgundy. Bez te dvije knjige nemoguće je razumijeti burgundska vina.

Coates je napisao i nekoliko sjajnih knjiga o Bordeauxu i o manje poznatim francuskim apelacijama. Clive Coates dobitnik je niza profesionalnij priznanja, kao i visokog francuskog državnog odlikovanja Chevalier d’Ordre du Merite Agricole.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Umro je Clive Coates MW, jedan od najvažnijih vinskih pisaca našeg vremena

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min