Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GLEDALI SMO Serija The Bear briljantno pokazuje zašto u restoranskom biznisu zapravo nema pobjede. Prije ili kasnije će vas samljeti

the-bear

“Yes Chef!”, službena parola serije i glavnog lika, ostat će u pamćenju svima koji pogledaju ovu maestralnu seriju. The Bear govori o kuhanju u restoranima, kako o zalogajnicama tako i o fine diningu. No, The Bear je zapravo puno više od toga. Ona govori o međuljudskim odnosima u kuhinji, stavu prema nadređenima, pritiscima s kojima se susreću chefovi, obiteljskim (ne)odnosima koje vrhunski chefovi znaju zapuštati te vođenju jednog restorana. 

Priča započinje kad se chef Carmen “Carmy” Berzato vraća kući u Chicago kako bi vodio obiteljski restoran, sendvič shop kojeg je nasljedio od nedavno preminulog brata. Carmy dolazi iz fine dining svijeta, radio je u French Laundryu, Nomi i Eleven Madison Parku. Food&Wine magazin proglasio ga je najboljim mladim chefom godine. Detalji poput takvih daju seriji osjećaj pravog života i doslovno vas uvlače u njen svijet.

Carmy restoran pokojnog brata nalazi u potpunom rasulu, financijskom i kadrovskom. U prvim scenama serije Carmy prolazi svakakve muke kako bi nabavio meso bez kojeg restoran ne može funkcionirati. U drugoj sceni se bori s osobljem koje ga ne sluša. U trećoj ih uči osnove kuhanja, dok trvdoglavo gura svoj princip rada iz najboljih restorana na svijetu u zapravo neambicioznu zalogajnicu. Doslovno imate osjećaj kao da ste u kuhinji. Pritisak, brzina, energičnost sve je dočarano na realan način. U kuhinji se kvari aparatura, ostaje bez struje i puca WC, a gledatelj kao da je jedan od članova ekipe restorana i ima osjećaj brzine kojom se problemi moraju rješavati. Otvorenje se bliži i gosti se moraju poslužiti svaki dan.

The Bear ne glamurizira posao chefova. Kao ni Boiling Point, on nema uobičajenu strukturu problema, borbe i pobjede kao mnogi filmovi i serije na ovu temu. The Bear je razbijeno jaje na podu kuhinje, neslaganje među mlađim i starijim članovima kadra, naručivanje robe, previše narudžbi odjednom, vikanje, stres, pranje svih postaja nakon svake smjene, noćne more o jelovniku, brzina i osjećaj nužde. Sve je to The Bear. Restoranska industrija počiva na poslovnim modelima u kojima, realno, ne možete pobijediti. Restoran će vas prije ili kasnije samljeti. I upravo to ovu seriju razlikuje drugih iz ovog žanra.

Mnogi profesionalni chefovi rekli su kako je rijetko koja serija ili film uspjela tako realno prikazati kuhinju. Neki, pak ukazuju na nedosljednosti i sitne znakove nerazumijevanja dubinskih detalja posla. Kreator serije Chris Storer ima iskustva u gastronomskom svijetu, prije Beara snimio je kratki dokumentarac o Thomas Kelleru. Kaže da mu je autentičnost bila najvažnija tijekom snimanja, pa je tako i glavni glumac morao proći nekoliko treninga u kuhinjama pravih restorana. U prvom restoranu je izdržao jedan dan. 

Glumačku postavu čine Jeremy Allen White, najpoznatiji po ulozi u drugoj fantastičnoj seriji  The Shameless, Ebon Moss-Bachrach, Lionel Boyce i odlična mlada Ayo Edebiri. Svi su glumci na razini zadatka, ali nam se ipak najviše svidio Jeremy Allen White, koji je uistinu dao sve od sebe kako bi se prikazao kao najbolji mladi chef na svijetu. 

Prva sezona ima osam epizoda koje prosječno traju tridesetak minuta. Topla preporuka svim ljubiteljima gastronomije, kao i onima koji jednostavno vole dobre TV serije. Ova godina mogla bi biti odlična za restoranski žanr. Veselimo se filmu The Menu koji izlazi na jesen. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.