Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ANTITURIZAM Treba li splitski gradonačelnik zabranjivati gostima da pjevaju u Marmontovoj? I zašto Dubrovnik kažnjava turiste u kupaćim kostimima na Stradunu?

Ovih je dana splitski gradonačelnik Ivica Puljak osobno zabranio grupi portugalskih turista, glazbenika, da pjevaju na Marmontovoj ulici, u najstrožem centru Splita. Veseli su Portugalci dakle, jednu večer nešto svirali i pjevali, pridružili su im se, izvještavaju mediji, i neki Splićani, da bi gradonačelnik, koji je, eto, baš tada prolazio Marmontovom, intervenirao i zahtijevao da se ovaj simpatični ulični performans prekine.

Slobodna Dalmacija idući je dan provela web anketu u gradonačelnikovoj reakciji . Od oko 9000 sudionika ankete, dvije trećine smatra da je Ivica Puljak pogriješio. Dubrovački su mediji prije petnaestak dana izvijestili da su komunalni redari naplatili prve kazne, dvaput po tisuću kuna, turistima koje su zatekli na Stradunu u kupaćim kostimima.

Komunalni redari postupili su u skladu s gradskom odlukom, koja zabranjuje da se u povijesnoj dubrovačkoj jezgri hoda samo u kupaćim kostimima. Oba slučaja sadrže argumente za i protiv.

Postupak splitskog gradonačelnika, koliko god se na prvu loptu doima antipatično, može se opravdati tezom kako gradonačelnik zapravo uvodi red jer ne želi dopustiti nikome tko nema potrebne dozvole, da nastupa u centru Splita. U dubrovačkom slučaju može se pak tvrditi kako je uobičajeno da se kupaći kostimi zabranjuju u vrijednim povijesnim prostorima: uostalom, ni u crkvu ni u muzej ne možete samo u bikiniju, a cijeli je Stradun zapravo muzej.

S druge strane, u dvadesetak godina, koliko redovito posjećujemo Dubrovnik, razmjerno smo rijetko na Straduni viđali turiste samo u kupaćim kostimima. Ali, ovdje se ne radi o tome tko je formalno u pravu. Ovdje se radi o toleranciji.

Čvrsto smo uvjereni da je tolerancija prema onima koji nikoga ne ugrožavaju jedan od preduvjeta uspješnog turizma (kao i opuštenijeg društvenog života). Nažalost, i gospodin Puljak i dubrovačke vlasti u oba su primjera pokazale netoleranciju. Netolerancija je, uz druge svoje loše značajke, tipičan simptom antiturističkog raspoloženja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.