Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pesto s gamberima i pistacijama Villa Reale luksuzna je delikatesa visokog gastronomskog ranga

pesto-g

Pesto zvuči pomalo svakodnevno. Pesto s bosiljkom možemo napraviti kod kuće za desetak minuta, a oni kojima se ni to ne da mogu birati između desetina brendova u supermarketima. Međutim, postoje vrste pesta koje se baš i ne mogu napraviti kod kuće i koje se prodaju samo u specijaliziranim delikatesnim dućanima.

Pesto s gamberima i pistacijama sicilijanske Ville Reale uzoran je primjer takvog, visoko gastronomskog žanra pesta. Prvo, Villa Reale Pesto s gamberima i pistacijima sadrži 45 posto mesa gambera i 12 posto pistacija. Nije, dakle, riječ o industrijskom proizvodu koji podsjeća na gambere i pistacije, nego o pravoj stvari. Drugo, osim što obiluje slatko mineralnim okusom rakova i specifičnim okusom pistacija, Pesto di pistazio e gamberi dodatno  je zaokružen finim izborom začina i ulja i njihovim preciznim omjerima. Radi se o prvorazrednom  i originalnom gastronomskom proizvodu, kakvih je na hrvatskom tržištu malo.

Pesto od gambera i pistacija može se jesti u različitim varijantma finger fooda, naprosto mazati na neki moćni, tamniji kruh, a mi smo ga jučer probali gotovo samog, u društvu par malih rajčica, nešto listića purpurnog bosiljka i par kapi vrhunskog maslinova ulja.

Naravno, želite li pripremiti luksuzno jelo od tjestenine, možete ga umiješati na već kuhanu pastu začinjenu uljem i svježim paprom; u tom bi slučaju jelo mogli dodatno obogatiti kojim repom lagano preprženih gambera.

Uz pesto od gambera i pistacija trebalo bi piti bijelo vino punijeg  tijela, ali s dobrim kiselinama, poput odležanih malvazija ili boljih pošipa i grkova. Villa Reale Supreme prestižni je zanatski brend sicilijanskog proizvođača Campo d Oro. U trgovinama Deliiicije prodaju dvije linije Campo d’Oro pesta u različitim tradicionalnim i modernim okusima. Svi su napravljeni bez aditiva i kad ih otvorite treba ih čuvati u hladnjaku i potrošiti u dva tjedna. Testiranje pesta iz Deliiicija inspiriralo nas je da napravimo ovaj mali vodič kako pomoću pesta raspjevati gotovo svako jelo koje kuhate kod kuće. 

Campo d’Oro Pesto od pistacija

Ovaj pesto sadrži više od 50 posto pistacija, od čega 10,5% pistacija sa Sicilije, ekstradjevičansko maslinovo ulje, malo suncokretova ulja, malo ljutih papričica i sol. I ništa više. Ima vrlo nježan miris i okus svježih pistacija tako da ga možete koristiti za obogaćivanje cijelog niza jela, čak i laganih ribljih fileta, jer neće preuzeti aromatiku. Sol malo iskače u okusu pa imajte to na umu ako koristite veće količine.

Villa Reale Pesto od pistacija

Isti čisti sastav kao i prethodni, samo s većim udjelom pistacija, 60 posto. Dobar je za luksuznija jela, škampe na žaru, filete oborite bijele ribe ili pizze s malim brojem skupljih sastojaka poput pizze s vrhunskom talijanskom mortadelom.

Villa Reale Supreme Pesto od sicilijanskih pistacija

S više od 50 posto pistacija, od čega 30 posto najboljih sicilijanskih, ovaj pesto već ulazi u luksuzne delikatesne proizvode. Takav mu je i okus, elegantan, kremast, sa specifičnim slatkasto-zelenim notama južnjačkih pistacija i savršenim balansom sastojaka. Mogli bismo ga jesti samog, žlicom.    

Campo d’Oro Pesto Rosso 

Klasik. Zrele rajčice, svježi bosiljak, oraščići i kozja ricotta. Ovaj pesto samo ćete jednom kupiti kao jednu teglicu. Svaki idući put trebat ćete još jer funkcionira odlično u desecima jela, izvrstan je hladan, dobro podnosi temperature. Kao u svakom Campo d’Oro pestu, svježi okusi rajčice i bosiljka fenomenalno su očuvani, jako živahni a zaokruženi i neagresivni. Možete ga koristiti za sve od tjestenina do salata i sendviča. Pesto Rosso je autentični kuhinjski workhorse. 

Campo d’Oro Pesto Trapanese

Ovaj tradicionalni sicilijanski pesto od rajčica nazvan po provinciji Trapani, specifičan je jer sadrži rajčice sušene na suncu i puno badema iz Avole. Ta kombinacija stvara bombu okusa. Sadrži i češnjak, koji daje dodatni akcent jelima u kojima ga možete koristiti. Ponovno, svi su sastojci izvrsno balansirani, ništa od okusa ne iskače, dominira genijalni okus sušenih rajčica, a ljute papričice prisutne su samo da bi sve okuse držale na visini, pesto nije ljut. Ovo je nešto robustniji pesto, idealan za meso. U tjesteninama ga koristite s dosta tek naribanog parmezana ili pecorina.

Campo d’Oro Pesto Peperoni

Ovaj blagi, raskošni pesto radi se od paprika i dvije vrste sira, ricotte i pecorina. Okus paprika pokriva sasvim drugu skalu kombinacija od rajčica. Svježi okusi ljetnih paprika i izraženi okus sira ovaj pesto čine posebnim. On je kao jako dobro začinjen kremasti sir, pa je idealan je za rižoto, ali i kao podloga za sendviče, dip ili dodatak punjenju za raviole. Kušajte žličicu pesta i ideje će vam same početi navirati.

13 BRZIH NAČINA DA PESTOM POBOLJŠATE GOTOVO SVAKO JELO

1. Naravno, tjestenine / Pesto od gambera i pistacija, svi ostali

spageti

Pesto je prirodni pratitelj svih tjestenina, pašte su prirodni medij za isticanje divota pesta, njegovih koncentriranih okusa zrelog povrća začinskog bilja, sira, oraha, maslinova ulja. No, osim tjestenina pesto može upotpuniti i raspjevati na desetke jela. Kod tjestenina, treba paziti na kombinaciju vrste tjestenine i teksturu pesta. Kremastiji pesto, s više sira ili oraha, dobro će ići na špagete, dok će lakši pesto s više rajčice primjerice biti bolji za fussile. Pesto je doslovno najbrži način da od dobrog jela napravite fenomenalno jelo. U ovom kratkom vodiču istražit ćemo kako.

2. Steakovi, bijelo meso / Pesto Trapanese, Pesto Rosso, Pesto od pistacija

steak

Malo pesta na pečenoj piletini mijenja sve. Malo pesta od pistacija ili papričica i malo mozzarele i najdosadnija će pileća prsa pretvoriti u gurmanski moment. Ako ste na dijeti, u treningu ili jednostavno pazite što jedete, vjerojatno je da neka jela morate ponavljati češće i da će vam ponekad biti dosadno. Pesto Trapanese, Pesto Rosso i Pesto od Pistacija postat će vam najbolji prijatelji. Ili, recimo,dodajte žličicu Pesta Trapanese na dobar steak i uživajte u okusima pojačanima do daske. 

3. Juhe i variva/ Pesto Trapanese, Pesto Rosso

Minestrone i druge juhe i variva iz tog žanra izrazito su slojevita jela u kojima često zanemarimo akcente i svježinu, Žličica pesta Trapanese dat će im aromatski kick bosiljka, slatkoću i kiselinu rajčice i malo orašaste masnoće. Propjevat će. Pesto Rosso bit će dobar za malo jača variva, s grahom ili keljom, jer će svježa rajčica dati toliko potrebnu svježinu a ricotta fino obogatiti i zaokružiti teksture i okuse. 

4. Mesni umaci / Pesto Trapanese

Krčkali ste umak satima i na kraju shvatili da ste ostali bez svježeg začinskog bilja? Rješenje je jednostavno, što intenzivniji pesto od rajčica s puno bosiljka. Rajčice sušene na suncu u Pestu Trapanese idealno će se složiti s dubokim mirisom mesa a malo češnjaka i puno bosiljka dat će finalni dodir umaku.  

5. Pizza / Pesto od pistacija

Sve pizze s mesnim sastojcima intenzivnijeg okusa poput mortadele, kobasica ili pršuta, vole pesto od pistacija jer on daje slatkoću i eleganciju koja kontrira okusu mesa. Veganske i vegetarijanske pizze vole ga još više, jer daje dublje, bogatije okuse povrću.

6. Riba / Pesto Trapanese, Pesto od pistacija 

Dobra svježa, pravilno pečena riba ne treba komplicirane priloge ni umake. Pola žličice dobrog pesta idealna je mjera da biste dobili malu eksploziju okusa na tanjuru. Za ribu birajte isključivo kvalitetan pesto, nikakve teglice iz supermarketa. Steak od tune idealno će upotpuniti Pesto Rosso, a filete bijele ribe zeleni pesto od bosiljka ili pistacija. 

7. Pečena jaja i omleti/ Pesto Trapanese, Pesto Peperone 

Svojedobno je na TikToku viralan bio video u kojem žena prije nego što peče jaja na oko, na ulje na tavu dodaje malo pesta. Pesto ne voli previsoke temperature, ali jaki crveni pesto poput Trapanesea zbog masnoće od badema koju sadrži i sušenih rajčica izdržat će par sekundi na tavi i jajima će dati fenomenalan veseli okus. Druga varijanta je da umiješate žličicu Pesta Peperone u kajganu dok miješate jaja na tavi ili da je stavite na omlet neposredno prije nego ga izvadite u tanjur. 

8. Punjenja jaja / Pesto od gambera i pistacija

Ovaj veličanstveni, senzualni pesto treba kombinirati s najbogatijim okusima. Skuhajte jaja na tvrdo, izvadite žumanjke, pomiješajte ih s pestom od škampa i pistacija i napunite polovice jaja. Dobit ćete raskošne, elegantne kanapee za pamćenje. 

9. Sendviči i tostevi/ Pesto Rosso, Pesto Peperoni

Svaki ozbiljan sendvič može pronaći svoj pesto. Od zepečenog sira, jaja, preko mesa, tune do pilećih prsa, sendviči s pestom uvijek dobivaju novu dimenziju. Za blažu, kremastu podlogu odaberite Pesto Peperoni ili Pesto Rosso, a ako želite malo udarnije okuse, Pesto Trapanese koristite kao umak, samo u nešto manjim količinama. Efekt će biti još bolji ako napravite sendvič s nekim dobrim tamnijim kruhom i tostirate ga.  Na tostevima pesto možete koristiti sam, pomiješajte ga s malo omekšalog maslaca radi mazivosti i uživajte. 

10. Bruschette/Pesto Trapanese, Pesto Rosso

Prepecite fete kruha, premažite ih tankim slojem pesta, na njih složite malo svježe rajčice, malo rikule, dodajte parmezan ili mozzarellu. Može li jednostavnije?  

11. Kuhano i pečeno povrće i povrće sa žara /Pesto Peperoni, Pesto Rosso, Pesto Trapanese

patlidzani-janjetina

Pravilnim tehnikama iz povrća se mogu izvući fantastični okusi. Još trebate samo dobar finalni detalja da te okuse maksimalno naglasite. Sa sve više veganskih i vegetarijanskih sklonosti, pesto dobiva na značaju u kućnom kuhanju. Dodajte ga grilanim patlidžanima, špagetima od tikvica, prženom krumpiru…

12. Salate/svaki pesto

cezarova-salata

Najjednostavnije i vjerojatno najefektnije je koristiti pesto kao svojevrsni dresing za salate. Malo pesta umiješajte u maslinovo ulje i ocat ili limun, dobro promiješajte i začinite salatu. Pesto možete koristiti i samo na nekim sastojcima salate, recimo pomiješati ga s rajčicama ili kockicama sira,  ili ga pri kraju dodati na tavu dok pržite krutone (ponovno pazite da se ne pregrije). 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.