Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DUBROVNIK U SRPNJU Pun Stradun, poluprazan aerodrom i osrednje turističke statistike

dubrovnik-lokali

U Dubrovnik smo došli u subotu 23. srpnja popodne. Taj je dan bio relativno dobar za službene dubrovačke turističke rezultate. Prema podacima E Visitora objavljenima na web stranici Dubrovačke turističke zajednice, na dubrovačkom je području u subotu zabilježeno 95 posto dolazaka u usporedbi s istim datumom 2019. i 89 posto noćenja.

Međutim, ukupna statistika od 1. siječnja do 23. srpnja 2022. daleko je od briljantne: indeks dolazaka u Dubrovnik u isporedbi s istim razdobljem 2019. godine iznosi tek 65 , dok je indeks broja noćenja nešto bolji, pa je dosegnuo 75. Ovi podaci pokazuju zašto je Dubrovnik, najpoznatiji hrvatski grad u svijetu, zasad tek šesta najposjećenija hrvatska destinacija u inače vrlo dobroj turističkoj sezoni. 

Dubrovačke turističke rezultate u dosadašnjem dijelu godine možemo, dakle, proglasiti tek prosječnim. Što se u gradu uglavnom ne vidi. Čim smo sletjeli preplavila nas je atmosfera veselog, hektičnog ljeta na jugu. Dubrovnik je naprosto mjesto koje vas čini zarazno dobro raspoloženim.

U subotu navečer Stradun je bio prepun, skoro kao u najbolja vremena. U subotu i u nedjelju ujutro plaže su bile toliko pune da nam se nije dalo gurati i boriti za par kvadrata slobodnog mora. U nedjelju navečer Stradunom baš i nije vladala pretjerana gužva, ali su svi stolovi u svim kafićima bili puni. Nautika je pak radila udarničkim tempom; od pola devet do ponoći za mnogim su se stolovima izmijenila dva a ua nekim čak i tri društva.

Michelinov 360 također je stalno zauzet, ali Đekina Ezza u subotu je imala tek ugodno popunjenu terasu i gotovo praznu blagovaonicu. Taksist koji nas je vozio iz grada kaže da posao ide dobro od petka do nedjelje, dok su ostali dani prosječni: “Nije da nema posla, ali u Dubrovnik je došlo toliko kolega iz drugih dijelova Hrvatske uključujući Zagreb, da nas je previše,” pričao nam je vozač Ubera koji je vožnju od Srebrnog do Pila dugu desetak kilometara naplatio samo 70 kuna. Dosta je neobično da je usred ljeta, i to u subotu navečer, Uber u Dubrovniku jeftiniji od Ubera u Zagrebu.

U Dubrovniku je ovog srpnja lijepo, veselo, katkad očaravajuće. Ali, kad smo se vraćali , aerodrom je bio neobično prazan. No na check-inu ni na gateovima nije bilo gužvi. Budući da je Dubrivnik dominantno avionska destinacija, izostanak gužvi na aerodromu nije dobra vijest za dubrovački turizam. Treba se nadati da će kraj srpnja i kolovoz ipak biti značajno bolji od dosadašnjih 65 posto dolazaka u usporedbi s 2019. godinom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.