Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BUDUĆNOST U Italiji su otvorili prvu europsku školu za ribare. 75 posto polaznica su žene

Upravo je završila nastava u prvoj europskoj školi ribarstva. U Italiji ju je otvorila regionalna organizacija Coldiretti (najveće talijansko udruženje poljoprivrednika) iz Veneta. Odlučili su pokrenuti formalno obrazovanje za ribare kako bi revitalizirali profesiju i sustavno unapređivali održivost ribarstva. U prvoj generaciji u školu se upisalo 40 žena i 12 muškaraca. Dakle, 75 posto polaznica.

Jesu LI žene budućnost ribarstva? Vjerojatno. Prema podacima talijanskog statističkog zavoda, 600 od 4 tisuće ribarskih obrta i tvrtki trenutno vode žene, od toga 61 žene mlađe od 35 godina.  U uzgajalištima riba situacija je još progresivnija, od 3625 aktivnih tvrtki 159 vode žene mlađe od 35 godina.  

U ribarskoj školi uči se među ostalim o očuvanju staništa, održivosti ribarstva i  unapređenju turizma. “Ovo je pilot projekt koji je pokazao da postoji veliki interes za ribarsku profesiju,” rekla je  koordinatorica programa Sara Morbin “A žene se ne pojavljuju samo kao temelj oporavka profesije već i upravljanja smjenom generacija”.

Od 40 polaznica škole, njih 30 upravlja ribarskom tvrtkom ili će uskoro upravljati. Školu su upisale  supruge, partnerice ili kćeri ribara ali i žene koje su oduvijek gledale na ribolov sa strašću, poput osnivačica  Artemisie di Taglio di Po (Rovigo), jedine zadruge ribarica u Venetu i jedne od rijetkih u Europi. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.