Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uoči otvaranja Pelješkog mosta u malostonskom restoranu Bota Šare ručali smo fantastičnu tunu s roštilja

U utorak popodne Mali su Ston zauzeli razni ljudi iz državnog protokola: ministri, vladini službenici, pripadnici državne sigurnosti. Vlada je, naime, odlučila proslaviti otvaranje Pelješkog mosta u malostonskom restoranu Kapetanova kuća chefice Lidije Kralj, što je svakako dobar izbor. A mi smo, otprilike u isto vrijeme, oko četiri popodne ručali u susjednoj kući u restoranu Bota Šare.

Bota Šate poznati je obiteljski restoranski brend s ekspoziturama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Bota u Malom Stonu originalni je restoran obitelji Šare, koja se bavi uzgojem kamenica i big game fishingom. Bota u Malom Stonu jednom je davno bila skladište soli, važnog stonskog proizvoda.U utorak popodne Bota Šare bila je gotovo prepuna.

Sjedili smo s Franom Milošom, jednim od najvažnijih hrvatskih vinara, i njegovim sinom, enologom Josipom. Naručili smo odlične kamenice, dobar carpaccio od škampa, fine miješane školjke s gradela, no ovaj ćemo ručak pamtiti po tuni. Zaista se ne sjećamo kad smo zadnji put u Hrvatskoj jeli tako ukusne steakove od tune. Tuna je bila moćna, lagano dodirnuta roštiljskim dimom, sočna, ružičasto crvena, ali pečena na relativno niskoj temperaturi što je ključno u ispravnoj pripremi steaka od tune.

Bota Šare u Malom Stonu ostavila je vrlo dobar dojam, i to usred velike gužve, kad je servis radio  na vršnom opterećenju. Uz školjke i škampe pili smo Stagnum R i Stalagmit, a uz tunu duboki, meditativni Stagnum iz 2012.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.