Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Džingis kan zaista nije izmislio tartar biftek. Ne računajući tu veliku marketinšku pogrešku. Ruzmarin u Srebrnom jako je ugodan bistro

Gastro bar Ruzmarin nalazi se na putu prema plaži u Mlinima i Srebrnom, par sto metara ispod odličnog hotela One Suite i točno preko puta bezličnog Sheratona. Ruzmarin je simpatičan lokal s terasom punom svježeg zraka, koji nam je olakšao kipući dan u Župi Dubrovačkoj.

Vinska je lista korektna, a konobar profesionalan, točan i efikasan. Kad smo pitali za svježu ribu, nije nam pokušavao prodati riblje filee iz uzgoja ili zamrzivača, nego je pošteno rekao da danas nisu dobili svježu ribu. Budući nije bilo ribe, naručili smo tartar biftek, salatu od rajčice s burratom i butelju Galićeva Rosea: lagani, veseli ljetni ručak. Rajčice su bile odlične, bogate i slatke, premda pretanko narezane, burrata sasvim solidna, a tartar biftek nimalo lošiji nego u većini restorana u centru Zagreba.

Cijene su korektne za zagrebačke kriterije, a niske za dubrovačke: srednje velika porcija tartar bifteka košta 118 kuna. Neka su vina malo preskupa, jer su cijene na karti formirane po načelu puta tri i pol ili četiri u odnosu na nabavni trošak, ali u Dubrovniku očito ne može biti drukčije.

Ruzmarin bi nam ostavio prilično dobar dojam, da se netko na meniju nije sjetio napisati biftek iz sedla (steak tartare). Dragi Ruzmarine, povijesna je činjenica da Džingis Kan, njegovi sinovi, Zlatna horda, Mongoli i Tatari, nisu izmislili tartar biftek, niti su omekšavali meso pod sedlom. Pa bi zato bilo pametno da iz jelovnika izbacite formulaciju biftek iz sedla.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.