Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Supermarketi su puni odličnih sladoleda. Naši favoriti su Häagen-Dasz, Torterie Macaron i Magnum

sladoledi-g

Nekad smo u visokim rashladnim vitrinama supermarketa mogli gledati samo smrznute morske plodove i štrukle. Danas sve više polica zauzimaju posude kvalitetnih sladoleda čije cijene idu i preko 50 kuna za 450 mililitara. Riječ je o vrlo dinamičnoj kategoriji u kojoj se proizvodi i brendovi dosta mijenjaju, ali sve više ih ostaje konstantno, što znači da su našli svoju publiku. Štoviše, konkurencija raste iz ljeta u ljeto. Danas među fancy sladoledima u supermarketima imamo i nekoliko lokalnih brendova poput hrvatskih Torterie Macaron koji se proizvode doslovno manufakturno, i slovenskog Leonea. Još važnije, neki od tih sladoleda bolji su i prirodniji iz sezone u sezonu.

Ove godine testirali smo veći broj brendova iz ove kategorije, osim takozvanih fitness sladoleda poput Breyera i Ben&Jerrysa, jer se on prodaje samo u dječjim, teškim, preslatkim okusima poput maslaca od kikirikija i oreo keksa koji nisu prikladni za usporedbu u ovom testiranju. Nastojali smo izabrati široki raspon okusa, od sorbeta od limuna do čokolade, s naglaskom na sladolede pogodnije za visoke ljetne temperature. Zato nema slanog karamela, marcipana i sličnih okusa. Evo rezultata testiranja

1. Tonitto, sorbeto od limuna i sorbeto od crvene naranče i đumbira

U kategoriji supermarket proizvoda, ovo je dobar sorbeto. U kategoriji pravog sorbeta, ne baš. U Tonittovu sorbetu od limuna osjeti se da ima značajan udjel svježeg limunova soka, tekstura je vrlo dobra, ovo je jedan kiseli, ljetni osvježavajući kremasti sorbeto, ali na aftertasteu se ipak osjeti malo plastičnog mirisa industrijskih aroma limuna i zaslađivača ali ne previše. Budući da je riječ o masovnom proizvodu Tonitto je vrlo dobar. 

-4/5

Sorbeto od crvene naranče i đumbira također je vrlo osvježavajući, osjeti se fini gorki okus crvenih naranči i sočnost, đumbira kao da uopće nema. Tekstura je fina, ostavlja finu gorčinu na okusu i ima čist okus. Sve u svemu, dva solidna proizvoda ako želite uživati u sladoledu a pravi sladoled vam je pretežak ili želite guilt free užitak. Sto grama ovog sorbeta ima samo 100 kalorija.

4/5

2. Indy&Pippa Easy Mango

Easy&Pippa sladoledi su rubna kategorija. Veganski, bez šećera, bez glutena, dakle izazov za sladoledara. Najveći problem Easy Mango sladoleda je tekstura. On nije ni kremast ni gust, već kašast, kao da jedete smrznutu smjesu od rižinog brašna. Dobre strane su mu zaslađivači: sirup od tapioke umjesto raznih oblika šećera doprinosi svježini i čistoći. Druga prednost su mu masnoće: kokosovo ulje i razna bilja ulja umjesto vrhnja daju lakoću i dodatnu svježinu voćnim okusima. No tekstura je i dalje grozna, a okus manga mizeran. Zapravo, okus ovog sladoleda podsjeća na voćnu pitu. Puno je bolji Indy&Pippa od lješnjaka. S obzirom da košta pedesetak kuna za 450 mililitara, radije potražite neki drugi voćni sladoled u ovom rangu cijene. 

+2/5

3. Torterie Macaron Mango-Malina i Pistacija

Još jedan veganski sladoled od manga, u pobjedničkoj kombinaciji s malinom. Ovo nije sorbeto već bogati, kremasti voćni sladoled. Srednje je sladak, s intenzivnim okusima svježeg zrelog manga i maline. Vrlo kvalitetan, i vrlo zabavan ljetni sladoled. 

+4/5

Pistacija je uvjerljivo najbolji Torterie Macaron sladoled i najbolji široko dostupan sladoled od pistacija u Hrvatskoj. Ovakav ili bolji sladoled od pistacije možete dobiti u pokojem fine dining restoranu ili rijetkim zanatskim sladoledarnicama. Ali za supermarkete ovo je fenomenalan proizvod. Napravljen s čistom pastom od pistacija, Torterie Macaron sladoled odlično balansira specifičan zeleno-orašasti okus pistacija i tostirane note, ima jako finu teksturu, čist mliječni okus i aftertaste i to što je nešto slađi ne smeta nego doprinosi njegovom karakteru. Izrazito hedonistički sladoled

5/5

4. Häagen-Dazs Jagode sa šlagom

Kad otvorite kuhinju osjetite miris šlaga i slatki miris zrelih ljetnih jagoda. Ovaj sladoled je mala nostalgična divota. Slatkasti mliječni okus vrhnja bez previše masnoće, umućenog s jagodama i komadići prave jagode koji daju svježinu i voćnu kiselinu. Izvrstan sladoled.

5/5

5. Halo Top Vanilla Bean

Halo Top je kultni proizvod. Utemeljitelj je kategorije guilt free sladoleda predviđenih da ih pojedete cijelu kutiju odjednom, a Vanilla Bean je okus koji ih je proslavio. Ovo je tipičan američki sladoled, nema tu puno nijansi: jako sladak, s blagim ali jasnim okusom vanilije, najveća prednost mu je što uz njegov bogati karakter unosite kalorija kao da ste pojeli mali sorbeto od limuna, dakle ništa. Halo Top je jako atraktivan sladoled. On je i kremast i pjenast, bogat i čist, zapravo najbolji Halo Top. Ponekad ga kupujemo kao “radni” sladoled. Ono, uz Netflix i za napade gladi u tri ujutro. Ako vam je nutricionistički aspekt sladoleda bitan, ne gledajte dalje od ovoga. Inače, odlično ide uz kavu i kokice.

3/5

6. Highlife Malina Čokolada Brownie

U konkurenciji industrijskih, recimo to tako ne-zanatskih okusa, ovo je vrlo respektabilno. Highlife je Ledov odgovor na rastuću konkurenciju guilt free sladoleda, čitaj samo 95 kalorija na 100 grama. Highlife, posebno ovaj s čokoladom i malinom, dokaz je da bi Ledo trebao prestati podilaziti najnižim ukusima hrvatske masovne publike i raditi sladolede temeljene na svom nespornom iskustvu i ekspertizi. Ugodni kolačasti okus brownieja i razigrana voćnost sirupa od maline ovom laganom kremastom sladoledu daju šarm zbog kojeg će postati domaći klasik. 

+3/5

7. King Experience Pistacija Lješnjak

Ledo se ne želi opredijeliti. S Experienceom pokušava konkurirati sve punijim frižiderima kvalitetnih gourmet sladoleda, ali s jednom i pol nogom još želi ostati na nivou Quatra i Grandissima da bi zahvatio što širu publiku. Zapravo, svojoj publici prodaje mediokritetski proizvod prerušen u ambalažu i brending koji bi trebali sugerirati kvalitetu. King Experience od pistacije i lješnjaka je toliko presladak da od njega trnu zubi, preliven je slojem osrednje čokolade koja bi trebala biti hrskava ali je gumenasta, okusi pistacije i lješnjaka se ne osjete. 

-2/5

8. Magnum Badem

Magnumovi sladoledi u posudama od 450 mililitara i dalje su jedni od najboljih koji se uopće prodaju u supermarketima. Posebna atrakcija ovih sladoleda je čokolada. Cijela posuda iznutra je obložena slojem fine, hrskave čokolade, tamne ili mliječne. Kad sladoled izvadite iz zamrzivača i pustite da odstoji par minuta, možete stisnuti posudu i čut ćete kako čokolada krcka. Ovaj zvučni užitak nastavlja se kad žlicom probijete poklopac od čokolade, u ovom slučaju posut tostiranim karamelizirnaim bademima. Kad probijete poklopac žlica vam upadne u najbogatiji kremasti svilenkasti sladoled od badema, ispresijecan tankim listićima nove hrskave čokolade i obogaćen komadićima tostiranih badema. Kad dokrajčite sladoled, možete nastaviti uživati u komadićima čokolade koje ste razlomili na početku. Teško da može bolje u kategoriji industrijskih sladoleda. Nažalost, više ne nalazimo najbolji okus ove linije, Magnum od maline, a i u ostalim su sladoledima počeli pretjerivati sa šećerom. Ako su vam čokoladni sladoledi fetiš, jedino što trebate je Magnum Double chocolate.

-5/5

9. Leone Naranča, čokolada i badem

Leone je slovenski brend sladoleda, svojedobno prvi manji nekorporativni proizvođač koji se pojavio u hrvatskim supermarketima s originalnim okusima. Najbolje kod Leonea su njihove ideje za okuse i ono što na engleskom zovu mouthfeel. Sladoledi imaju više zabavnih i različitih okusa, nešto krcka, pucketa, slatkoću prekida kiselina, onda opet naiđete na komadić čokolade, pa voća…stalno se nešto se dinamično događa dok jedete Leone. Problem je što okusi nisu dobri. Osrednji su. Čokolada nije kvalitetna i preslatka je, u bademima se ne osjete bademi, a komadići kandirane naranče, iako originalna ideja, naglašavaju pomalo umjetni okus cijelog sladoleda. Leone je pristojan i ništa više od toga.

-3/5

10. Carte d’Or Les Classiques Čokolada

Na poklopcu kutije ovog sladoleda naglašeno je da je napravljen od prave belgijske čokolade. To je ujedno sve što podsjeća na kvalitetu u ovom sladoledu. On je brašnast, gumenast, ima male kristaliće što je nedopustivo za bogati mliječni sladoled ove kategorije. Dobra strana su mu komadići čokolade i relativno čist, korektan okus čokolade. Ali sve je uzalud kad vam u ustima ostaje nešto što podsjeća na razmočeno brašno i aftertaste po industrijskim praškovima. 

-2/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.