Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ručak Kulta Plave Kamenice za najtopliji dan u godini: kontroverzna, lagano elaborirana verzija šopske salate

sopska salata

Šopska salata u proteklih je četvrt stoljeća postala dio nove hrvatske gastronomske tradicije. Ova je činjenica sociološki i kulturološki zanimljiva, jer šopska salata nesporno pripada segmentu gastronomskog naslijeđa istočnih i jugoistočnih dijelova bivše države koji nije bio osobito popularan u Hrvatskoj prije 1990. godine.

Za vrijeme Jugoslavije šopska salata u Zagrebu jedva da je postojala. Međutim, s popularizacijom leskovačkog roštilja šopska salata postala je neizostavna na jelovnicima baš svih zagrebačkih roštiljarni, ali i nekih restorana kojima roštilj na drveni ugljen nije u fokusu pažnje. Što je dobro, jer šopska salata, koja po mnogočemu podsjeća na klasičnu grčku salatu, nije samo idealan ljetni prilog uz pečeno meso nego može postati odlično samostalno jelo. Uostalom, na dan kad vam na telefonu piše 42 stupnja (što iPhone danas najavljuje za Zagreb). nema smisla jesti mnogošto drugo osim. salata.

Naša je verzija šopske salate malo elaboriranija i donekle kontroverzna, jer umjesto uobičajene fete stavljamo paški ovčji sir: ni jedna feta u našim supermarketima ne izdiže se iz lošeg industrijskih prosjeka. Nadalje, dodajemo kapare, koji baš nikad ne idu u uobičajenu šopsku salatu, a paprike pečemo da bismo im pojačali okus.Zapravo, jedino zajedničko sa šopskom salatom joj je to što se bazira na siru i sadrži svježe rajčice. Ako ne možete nabaviti paški ovčji sir probajte s pecorinom ili naprosto grana padanom.

Šopska salata, za ručak za dvoje 

Sastojci 

  • dvije do tri srednje velike rajčice poput volovskog srca ili šest do sedam šljivara (nipošto nemojte koristiti jabučar jer je bezokusan i ima pjeskastu teksturu)
  • dvije veće crvene paprike
  • pola salatnog krastavca 
  • pola glavice ljubičastog luka
  • velika žlica kapara 
  • paški ovčji sir
  • svježi bosiljak
  • najbolje maslinovo ulje koje možete platiti
  • par kapi DOP balsamica ili crvenog vinskog octa
  • svježe mljeveni papar
  • krupna sol

Luk narežite na kolutove pa marinirajte u vinskom octu, šećeru i soli. Ostavite da stoji u hladnjaku barem sat vremena.

Paprike, po mogućnosti rogove, pecite u pećnici dok ne pocrne pa ogulite i narežite na trake.

Krastavac prepolovite, očistite od sjemenki ali ostavite koru

Rajčice i krastavac narežite na podjednako velike zalogaje. Koristite li volovsko srce, rajčicu lagano ocijedite prije slaganja salate. Nedavno smo na tržnici Kvatrić pronašli verziju volovskog srca s manjim postotkom vode, a s posve istim pravim okusom rajčice.

Sitno nasjeckajte feferon 

Napravite dresing od tri četvrtine jačeg maslinova ulja (bjelica bi bila optimalna) i četvrtine octa.

Složite sve povrće u dva duboka tanjura. Posolite i popaprite. Nastružite ili naribajte sir pa prelijte dresingom.

Stavite na desetak minuta u hladnjak pa poslužite s krupno, nepravilno narezanim lišćem bosiljka.

Uz šopsku salatu će vam trebati neki puniji, čvršći kruh s hrskavom korom.

Vinska preporuka

Sezona je rosea, ali rose uz ovu salatu mora biti potpuno suh i ne smije imati preveliko tijelo: probajte s Galićem, Bastianom, Kutjevom u burgundskoj boci ili u luksuznoj varijanti s Miravalom ili Favorijem.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.