Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako je zapravo nastao ABC sir, vjerojatno najpopularniji hrvatski mliječni proizvod

abc-sir

ABC sir svake godine dobiva niz nagrada i priznanja, bilo da je riječ o medaljama s velikih svjetskih festivala sira, američkog World Championship Cheese Contesta ili o lokalnim priznanjima za najomiljeniji brend u svojoj kategoriji. ABC sir cijelu je vječnost dio naših svakodnevnih života; zbog niske cijene i visoke kvalitete, ABC sir zauzima najbolje položaje u hladnjacima skoro svih hrvatskih i mnogih regionalnih i inozemnih supermarketa.

Ovih se dana počeo izvoziti čak i na Bliski Istok, što je naravno odlična financijska injekcija za Belje. ABC sir je toliko dugo sveprisutan da nitko ne pita kako je nastao. A zapravo nije nastao tako davno: ABC sir je, generacijski gledajući u naponu snage, u produktivnim srednjim godinama. U studenom 2022. napunit će 42 godine.

krave-web

ABC sir stvoren je kako bi se pametno iskoristio višak mlijeka s baranjskih farmi. Evo kako tehnolozi koji su 1980. godine osmislili ABC  opisuju razloge i proces nastanka najprodavanijeg hrvatskog sira. “Željeli smo od domaćeg mlijeka s naših farmi napraviti poseban, zaista jedinstveni proizvod, koji će okusom i mazivošću privući što više potrošača. Prvo smo od našeg domaćeg mlijeka napravili fino vrhnje zaslužno za punoću okusa, a zatim dodali malo sitne morske soli. Poslije nekoliko javnih kušanja zaključili smo da imamo proizvod. Početne reakcije kupaca bile su fantastične. Mislimo da je tajna bila u jednostavnosti. ABC je imao, kao što i danas ima, samo tri sastojka: mlijeko, vrhnje i soli.” 

abc-cili

Danas, naravno, ABC dolazi na tržište s nizom raznih okusa, no omjer mlijeka, vrhnja i soli uvijek je isti. Zanimljivo je da se ABC sir dulje vrijeme proizvodio samo u osnovnoj varijanti, bez dodatnih okusa. Prvi ABC s okusom bio je sir s hrenom, a u osamdesetima se pokušalo sa slatkom varijantom s dodatkom banane.

Danas se na tržištu nalaze ABC sirevi s okusom kulena, šunke, čilija, vlasca i tune, uz Classic koji izgleda isto kao originalni ABC prije više od četrdeset godina. I dok su kulen, čili, šunka i vlasac prirodni slavonsko baranjski okusi, tuna je uvjerljivo najzanimljivjiji okus ABC-a.

ABC sir s tunom mali je revolucionarni proizvod hrvatske prehrambene industrije. Cijeli svijet nas oduvijek uvjerava da sir i riba ne idu zajedno. A sada imamo prvorazredni sir s ribom, tunom, koji zaista ima vrlo prepoznatljivi okus tune. ABC s tunom vjerojatno će se s vremenom ubrojiti u veće uspjehe velikog beljskog imanja, koje se poljoprivredom bez prekida bavi dulje od 300 godina. 

Usput govoreći, s obzirom na masovnu popularnost zelenih šparoga u Hrvatskoj i na veliku proizvodnju šparoga u Slavoniji, bilo bi zgodno da Belje počne razmišljati o ABC -u sa šparogama. Prilično smo uvjereni da bi ABC sa šparogama postao bestseler.

kravica-kraljica-g1

No, dodatni su okusi manje važni. Okusi zadovoljavaju određene nišne segmente tržišta i funkcioniraju kao dokaz da je ABC stalno živ, moderan i da se mijenja. Za dugogodišnji uspjeh ABC-a na hrvatskom i stranim tržištima ključni su, ponovimo, široka dostupnost i zaista visoka kvaliteta ovog krem sira. A kvaliteta, kako se to danas voli reći, ne nastaje u tvornici nego nastaje na farmi.

Kad smo prije pet godina prvi put posjetili Mitrovac, najvažniju beljsku farmu mliječnih krava, prilično su nas fascinirali uvjeti u kojima krave žive i suvremena tehnologija, kakvu smo znali viđati u stranim dokumentarcima o najmodernijem humanom uzgoju stoke. Mitrovačke krave redovito se masiraju, žive s telićima u klimatiziranim štalama, na mužnju idu polako, u redu, posve neinvazivno i čuvaju ih od bilo kakvog stresa. Uz optimalnu ishranu, rezultat je vrlo mnogo masnog mlijeka, koje se odmah prerađuje u ABC sir.

Puno prije no što je ideologija od farme do stola postala mantra moderne svjetske restoranske i prehrambene industrije, ABC se proizvodio logikom od farme do stola. I zato je toliko dobar i uspješan. Belje može alternirati razne recepture za ABC. Može pokušati s nizom novih okusa, može promijeniti pakiranje (premda sadašnji dizajn dobro funkcionira). Belje ne smije učiniti samo jednu stvar želi li sačuvati sadašnju kvalitetu i imidž ABC sira. Ne smije dirati porijeklo i kvalitetu mlijeka i vrhnja od kojeg se ABC proizvodi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.