Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najbolja chefica na svijetu Leonor Espinosa u listopadu dolazi u Hrvatsku

Kolumbijska chefica Leonor Espinosa proglašena je najboljom cheficom na svijetu za 2022. u izboru World’s 50 Best Restaurants. Svega nekoliko mjeseci nakon što je u Londonu na ceremoniji proglašenja najboljih restorana na svijetu primila svoju nagradu, chefica Espinosa gostovat će u Hrvatskoj.  Dolazi u listopadu, na poziv festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs.

Leonor Espinosa chefica je restorana Leo u Bogoti i u 59. godini velika i važna figura kolumbijske scene. Espinosa na poseban način kodificira kolumbijsku kuhinju koja se polako upisuje na kartu svijeta ali, još važnije, razvija jedinstveni model korištenja gastronomije u zajednici. Prije 15 godina sa kćerkom Laurom Hernandez Espinosa, koja će također doći u Hrvatsku, osnovala je neprofitnu zakladu FUNLEO.

Foto/Jorge H. González IG @JorgeZona

Riječ je o inicijativi u namjeri sličnoj peruanskoj Mater Iniciativi chefova Virgilia Martinesa i Pie Leon.. FUNLEO u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima, ruralnim i etničkim zajednicama obnavlja zanemarene kolubijske kulinarske tradicije, a istodobno gastronomiju koristi za pomoć ekološkom razvoju tih zajednica. Ovaj pristup, nazvan ciklo-bioma, kroz gastronomiju potiče  društveni i ekonomski razvoj u autohtonim i afro-kolumbijskim zajednicama, s posebnim fokusom na  marginalizirane uzgajivače zaboravljenih namirnica poput Santander mrava, mojojoy amazonske ličinke ili riječne ribe pirarucú.

Godine 2018. Leonor Espinosa objavila je knjigu Priče iz lonca, u kojoj među ostalim evocira vezu svog odrastanja i svoje današnje karijere. “Moje najsnažnije sjećanje na hranu je na farmi u La Mojani, Sucre… Prijatelji i obitelj okupljeni oko  golemog stola prekrivenog lišćem banane, krcatog ukusnim jelima kao što su zec, dimljeni guartinajas (vrsta nizinskog glodavca) pirjan u kokosovom mlijeku, sancochos (juhe i gulaši), pečeno meso, jela od riže, rolice svježeg kukuruza kuhane na pari, svježi primorski sir…” Dolazak Leonor Espinose još je jedan važan događaj za otvaranje ihrvatske gastronomske scene prema relevantnim trendovima i informacijama u svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.