Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POŽARI U BORDEAUXU Evakuirani vinogradi Liber Patera, najkontroverznije vinarije na svijetu 

Francuska policija je u ponedjeljak je naredila evakuaciju većeg dijela lokalnog stanovništva u području Landirasa u Bordeauxu. Evakuiran je  i vinograd Liber Patera u Gravesu, dok vatrogasci i dalje pokušavaju obuzdati veliki šumski požar koji gori od prošlog tjedna. U Francuskoj je od različitih posljedica toplinskog vala umrlo više od tisuću osoba. 

‘Policija je došla jutros jer je vatra bila vrlo blizu i jer je vjetar bio vrlo jak’, rekao je Loïc Pasquet, vlasnik Liber Patera, koji se specijalizirao za proizvodnju malih serija vina od necijepljene loze i oživljavanje rijetkih sorata poput Castesa, Tarney-Coulanta i Pardottea. Liber Pater je postao globalno poznat prije tri godine, kad je najavio da će svoju najnoviju berbu prodavati za 30.000 eura po boci, što bi njihova vina činilo najskupljima na primarnom tržištu. 

loic-pasque
Loïc Pasquet

Liber Pater vjerojatno je najkontroverznija vinarija na svijetu. Loïc Pasquet u berbi 2015. proizveo je samo 550 boca, tvrdeći da svojim vinima evocira stvarne okuse Bordeauxa, prije filoksere.   Pasquet tvrdi da je stare sorte zasadio na 20.000 metara kako se radilo nekad, na duplo većoj visini od prosjeka bordoških vinograda. Dva i pol hektara vinograda obrađuje sam, ručno, s jednim konjem i plugom starim 150 godina. Vina odležava u amforama. Pasquet je vinariju preuzeo 2005. godine i otada je izbacio sedam berbi pet berbi, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011. i 2015, zadnja je 2018.

Berbe 2016- i 2017. nije radio zbog vremenskih nepogoda koje su gotovo potpuno uništile vinograde. Od petstotinjak boca po berbi u prodaju ide pola,  u sanducima od po šest boca tako da se ni na jednom od njegovih izvoznih tržišta obično ne pojavljuje više od 18 boca.  Vina nemaju oznaku apelacije, jer sorte koje Pasquet koristi nisu u bordoškom registru. Ekscentrični vinar poznat je po čestim sporovima s francuskim regulatorima i još poznatiji po tome što je prije nešto više od deset godina opljačkao EU fondove. 

Loïc Pasquet je na natječaju za financiranje iz fondova EU tražio novac za promociju Liber Patera u Rusiji, Kini i Brazilu. France AgriMer, tijelo koje raspoređuje poljoprivredne subvencije EU u Francuskoj, Pasquetu je od 2010. do 2012. isplatilo 592.000 eura novca europskih poreznih obveznika. Umjesto da novac uloži u promociju, Pasquet je otvorio paravan kompaniju u Šangaju koja je navodno trebala producirati promotivne video materijale i organizirati tastinge i nastupe Liber Patera na vinskim sajmovima. Kako je utvrđeno na sudu u Bordeauxu, Pasquet je sve izmislio, ne zna se na što je potrošio novac i utvrđeno je da je fiktivne usluge dokazivao lažnim računima kako bi prikrio prevaru. Inače, prevare s EU fondovima u vinskoj industriji često se odvijaju upravo po ovom modelu, krade se novac za marketing i promociju. 

liber-pater-boce

Vinarov odvjetnik optužio je kinesku kompaniju da je ona prevarila Pasqueta jer nije isporučila promocije koje je obećala i zadržala je promotivne boce Liber Patera koje su im poslali iz Francuske. Sutkinja Caroline Baret to nije prihvatila.

Pasquet je 2016. proglašen krivim za prevaru i za kršenje lokalnih propisa o vinarstvu. Utvrđeno je da je sadio 20.000 loza po hektaru gdje se obično sadi šest do osam tisuća i da nije propisno ispunjavao dokumentaciju o šaptalizaciji, procesu dodavanja šećera moštu prije fermentacije. Pod sumnjom su se našle i Pasquetove tvrdnje da je uspio revitalizirati stare bordoške sorte CastetsMancin i SaintMacaire, koje je filoksera istrijebila u 19. stoljeću.  

Njegove loze zasad nisu oštećene u požarima niti je imao problema s dimom kao neki drugi boroški vinari. Vinsko vijeće Bordeauxa, CIVB, također je priopćilo da nijedan vinograd dosad nije oštećen u požaru. Ipak, prema pisanju Decantera, više od osam tisuća ljudi evakuirano je u ponedjeljak iz područja Landirasa, a vatra je prošlog tjedna spalila 12.800 hektara zemlje u okrugu Langon. Požari se šire prema istoku Bordeauxa ali vjetar zasad dim tjera dalje od vinograda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.