Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

WORLD’S 50 BEST Geranium iz Kopenhagena je najbolji restoran na svijetu za 2022.

World’s 50 Best Restaurants komercijalno je najutjecajnija klasifikacija restorana na svijetu. Prije nekoliko dana objavljen je donji dio liste, a u Londonu se večeras proglašavaju najbolje plasirani restorani. Jubilarnu 20. ceremoniju na povijesnoj londonskoj ribarnici Old Billingsgate ove godine, kao veliko iznenađenje, vodi Stanley Tucci, slavni glumac, voditelj gastronomskih TV serijala i ambasador S.Pellegrina, vlasnika izbora World’s 50 Best Restaurants. Ovogodišnja lista znakovita i zato što je prva normalna klasifikacija nakon pandemije, koja je lockdownima i novim pravilima potresla same temelje globalnog restoranskog biznisa.

Najbolji restoran na svijetu u izboru World’ 50 Best Restaurants je Geranium iz Kopenhagena.

Chef Rasmus Kofoed zahvalio se na “energiji u Londonu” i podijelio nagradu s najboljim prijateljem Sorenom. “Napisao sam nešto u slučaju da se čarolija dogodi, i dogodila se,” rekao je Kofoed. “Ja sam rasmus i odrastao sam u selu male kraljevine Danske, davno prije Netflixa i Instagrama. Većinu djetinjstva proveo sam istražujući prirodu i mislim da je to potaklo moj kreativni duh. Kad sam bio mlad, kao i drugi pitao sam se gdje pripadam i u kojem smjeru će me život odvesti. Sjećam se kad sam se gledao u ogledalo i nisam se mogao prepoznati, nisam se sviđao sebi. Kasnije sam se našao u svijetu punom aroma, uzoraka i boja, okružen timskim duhom i ljudima koji su dijelili moju viziju. Moja odlučnosti i znatiželja dali su mi samopouzdanje i konačno sam našao svijet kojem pripadam. Geranium smo otvorili na novoj lokaciji usred financijske krize, u kutu nogometnog stadiona usred financijske krize 2010. Sve je u ovoj industirji bilo protiv našeg uspjeha. Ali sa strašću, prijateljstvom i upornošću, kao i svi u Kopenhagenu, Geranium je postao naša vizija holističkog prostora u kojem grlimo ciklus života, dijelimo tradiciju, kulturu i kreativnost. Zahvalan sam da sam mogao biti dio toga,” rekao je emotivni Kofoed.

23:17

2. najbolji restoran na svijetu je i najbolji restoran Južne Amerike, Central, Lima, Peru. Chef Virgilio Martinez

23:15

3. mjesto zauzeo je genijalni Disfrutar iz Barcelone, Španjolska

Najbolja dva restorana na svijetu proglasit će Stefano Bolognese, međunarodni direktor San Pellegrina

23:13

stižemo u sam vrh liste

5. mjesto zauzeo je još jedan regionalni pobjednik, najbolji restoran Sjeverne Amerike, Pujol iz Mexico Cityja

4. DiverXO, Madrid, Španjolska

23:09

Prije proglašenja najboljih pet restorana, na pozornicu je izišao Tim Brooke-Webb, direktor izbora World’s 50 Best Restaurants. Predstavio je Best of The Best, u kojem su svi bivši pobjednici: ElBulli, The French Laundry, The Fat Duck, Noma, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park i Mirazur. Najbolji restorani ulaze u ovaj Hall of Fame i više ne mogu konkurirati u izboru. Prema nekim pričama, za utemeljenje Best of The Best kategorije lobirali su Massimo Bottura s još nekoliko chefova restorana iz ove skupine, jer osim što rasterećuje izbor ona pobjedničkim restoranima omogućava da trajno kapitaliziraju prva mjesta. Kad jednom više niste prvi to se doživljava kao pad i loše je za imidž restorana. Ovako na neki način zauvijek ostajete među najboljima.

23:07

počinje finalno odbrojavanje

10. Le Calandre, Rubano, Italija, više od 15 godina na listi

9. Chef Choice je jedina nagrada koju dodjeljuju profesionalni chefovi i zbog toga ima posebnu težinu. Ove godine kolege su izabrale chefa Jorgea Valleja, iz restorana Quintonil u Mexico Cityju. Nagradu je dodijelio Joan Roca.

8. Lido 84, Gardone Riviera, Italija

7. A Casa do Porco, Sao Paulo, Brazil

6. dugogodišnji favorit izbora, Asador Etxebarri, Axpe, Baskija


23:01

11. Maido, Lima, Peru

ulazimo u sam vrh liste i stižemo do izuzetno važne nagrade

The Icon Award je nagrada za životno djelo. Ove je godine dodjeljuju Wawira Njiru iz Nairobija u Keniji. Wawira Njiru uvela je edukaciju o hrani u kenijske vrtiće i škole, stvarajući novu, osvješteniju generaciju u zemlji koja poznaje sve moguće probleme s hranom, uključujući pothranjenost. Njena fondacija Food for Education osigurava dobre školske obroke za više od 40 tisuća djece.


22:57

16. Elkano, Getaria, Baskija

15. Reale, Castel Di Sangro, Italija

14. Don Julio, Buenos Aires, Argentina

13. Steirereck, Beč, Austrija

12. Nagrada za najbolji novi ulaz. Rijetko se događa da neki restoran na listu uđe odmah tako visoko. Dobitnik je restoran chefa Maura Uliassija i njegove obitelji iz Senigalije u Italiji. Nagradu je dodijelio veliki talijanski chef i društveni aktivist, dvostruki pobjednik izbora World’s 50 Best Restaurants Massimo Bottura


22:52

19. Piazza Duomo, Alba, Italija

18. novi ulaz iz Danske i nova velika zvjezda svjetske restoranske scene, Alchemist, Kopenhagen

17. Highest Climber nagrada dodjeljuje se restoranu koji je najviše skočio na listi. Nagradu je uručio Albert Adria. Dobitnici su Nobelhart & Schmutzig iz Berlina


22:48

24. prvi restoran iz Hong Konga večeras, The Chairman

23. The Jane, Antwerpen, Belgija

22. Septime, Pariz

21. restoran koji je na listi od početka izbora, gotovo 20 godina: Mugaritz, San Sebastian, Baskija

20. ulazimo u gornji dio liste, i stiže još jedna regionalna nagrada. Najbolji azijski restoran, Den iz Tokija


22:44 World’s 50 Best Restaurants prvi put dodjeljuje nagradu za najboljeg sommeliera. Još jedna dugo očekivana promjena, priznanje važnosti sommeliera i vinske liste u iskustvu gostija restorana i promociji gastronomije. Najbolji sommelier 2022. je legendarni Josep Roca iz El Celler de Can Roca


22:41

Nastavlja se proglašenje najboljih restorana, prema vrhu liste. Ušli smo u gornju trideseticu

28. novi ulaz, Le Clarence, Pariz

27. Hof van Cleve, Kruisem, Belgija

26. Tim Raue, Berlin

25. Franzen, Stockholm, Švedska


22:37 Dodijeljena je jedna od najvažnijih individualnih nagrada. Najbolja chefica na svijetu za 2022. godinu je Kolumbijka Leonor Espinosa. Nagradu je dodijelila peruanska chefica Pia Leon.


22:35

32. novi ulaz, Maita, Lima, Peru

31. Arpége, Pariz

30. Florilege, Tokio

29. St. Hubertus, San Cassiano, Dolomiti, Italija


22:31

36. Odette, Singapur

35. The Clove Club, London

34. Hiša Franko, Kobarid, Slovenija, restoran chefice Ane Roš na listi je pao za 13 mjesta

33. dobitnik nagrade za najbolji servis Art of Hospitality ove godine je njujorški restoran Atomix. Nagradu je dodijelio bivši suvlasnik Eleven Madison Parka, njujorška restoraterska legenda Will Guidara.


22:27

39. mjesto, još jedan novi ulaz, Sorn, Bangkok

38. novi ulaz, Jordnaer, Kopenhagen

puno svježih imena, dobrodošla promjena u World’s 50 Best Restaurants

37. novi ulaz i prvi regionalni pobjednik večeras, najbolji afrički restoran Fyn, Capetown


22:25

42. novi ulaz, Quique Dacosta, Alicante

41. još jedan novi ulaz, La Cine, Osaka

40. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Švicarska

proglašena je prva desetka ceremonije


22:22 Dodijeljena je prva individualna nagrada večeras. Najbolji slastičar na svijetu je Rene Frank iz berlinskog restorana CODA. Nagradu je dodijelio genijalni Jordi Roca, najbolji slastičar na svijetu 2014. CODA je desertni restoran s dvije Michelinove zvjezdice, u kojem Rene Frank redefiniran pojam deserata, od pairinga s malim koktelima do slanih elemenata i tasting menija.


22:20

46. mjesto Belcanto, Lisabon

45. Narisawa, Tokio

44. Le Bernardin, New York

43. Boragó, Santiago, Čile


22:18

50. mjesto osvojio je Single Thread iz Kalifornije

49. mjesto pripalo je lanjskom One To Watch dobitniku, restoranu Ikoyi iz Londona

48. Leo, Bogota, Kolumbija

47. i dalje Južna Amerika, novi ulaz iz Rio De Janeira, restoran Oteque


22:15 Nagradu One To Watch koja afirmira chefovske zvijezde u nastajanju dobio je briljantni marsejski chef Alexandre Mazzia. Mazzia u restoranu AM ima tri Michelinove zvjezdice.


22:08 U tijeku je rekapitulacija donjeg dijela liste World’s 50 Best, od 51. do 100. mjesta. Možete je pogledati OVDJE.


22:06 Nagradu za najodrživiji restoran dobio je Aponiente chefa Angela Leona. Nagradu je predala Paloma Boitier, chef de cuisine u Mirazuru, trenutno najboljem restoranu na svijetu.


22:05 Za razliku od prijašnjih proglašenja, većinu nagrada će dodijeliti njihovi bivši dobitnici


22:02 Na pozornicu je izišao voditelj ovogodišnje ceremonije Stanley Tucci. Ovo je prvi put da proglašenje najboljih restorana vodi holivudski celebrity, jer su organizatori konačno našli nekoga tko ima kredibilitet u gastronomskim medijima. S Tuccijem su dobili lakoću, duhovitost i stil koji dosad nisu imali u vođenju. Upravo je obavijestio uzvanike da će ih nakon ceremonije autobusi odvesti na after party i “pripadajuće frivolnosti.”


21:56 Počinje proglašenje najboljih restorana. Glasove stotine glasača iz cijeloga svijeta verficirali su upravni odbor izbora World’s 50 Best Restaurants i Deloitte


21:55 Nagrade Champions of Change dobili su Dieuveil Malonga, chef restorana Meza Malonga iz Kigalija u Ruandi, Koh Seng Choon iz Hong Konga, osnivač Dignity Kitchen, prvog humanitarnog food courta u cijeloj Aziji   i Olia Hercules i Alissa Timoshkina iz Londona, pokretačice humanitarne inicijative #CookForUkraine


21:46 “Nakon 20 godina vratili smo se u London gdje je sve i počelo, kao pomalo suluda ideja,” rekao je otvarajući ceremoniju direktor sadržaja za World’s 50 Best Restaurants William Drew, ” Sve što radimo vezano je uz komunikaciju, razmjenu i ljudske veze koje hrana i gastronomija stvaraju…Želimo pomovirati najveće talente gastronomskog svijeta, ali i predstaviti raznolikost i istraživanje u gastronomskom sektoru široj publici.” Drew je podsjetio na fond za oporavak koji je World’s 50 Best Restaurants utemeljio tijekom pandemije za pomoć restoranima. Nakon pandemije, uvedena je nagrada Champions of Change koja podržava novi fokus izbora, a to su dubinske promjene u gastronomskom sektoru kako bi se on ojačao i postao održiviji. Champions of Change su profesionalci koji su novim inicijativama kroz gastronomiju donijeli značajne vrijednosne i društvene promjene u svoje zajednice i industriju.


21:45 Ceremonija je počela, s uobičajenih 15 minuta zakašnjenja


21:43 Svi restorani koji su osvajali prva mjesta na listi World’s 50 Best Restaurants prebačeni su u kategoriju Best of The Best, što znači i da glasači za njih više ne mogu glasati. Ta je promjena uvedena kako bi se izbjeglo da isti restorani osvajaju prva mjesta više godina zaredom i da izbor postane relevantniji u smislu praćenja novih trendova i novih talenata.


21:26 – U Londonu u 21.30 po našem vremenu počinje proglašenje najboljih restorana na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Na povijesnoj tržnici Old Billingsgate, nekadašnjoj glavnoj londonskoj ribarnici, na jubilarnoj 20. ceremoniji objavit će se koji su se restorani plasirali na od 50. do 1. mjesta najutjecajnije restoranske klasifikacije na svijetu. Ceremonija proglašenja najboljih na listi World’s 50 Best Restaurants ove se godine trebala održati u Moskvi, ali je u znak prosvjeda protiv ruske invazije na Ukrajinu premještena u London. Najbolji restoran na svijetu trenutno je francuski Mirazur chefa Maura Colagreca, koji je zbog korone tu titulu zadržao puno dulje nego što je uobičajeno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.