Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ikadorov restoran Nobilion ove subote priređuje vinsku večeru kutjevačke obitelji Sontacchi

Ikador, nedvojbeno najluksuzniji kvarnerski hotel, nastavio je s programima vinskih večera i tijekom ljeta, što je pomalo neuobičajeno: vinske i druge specijalizirane večere uglavnom se organiziraju izvan pune sezone, jer restorani i hoteli ne smatraju potrebnim uložiti dodatni napor u svoj svakodnevni posao dok je obala prepuna turista.

Ikador je, međutim, u odluci da nastavi organizirati vinske večere  i ljeti apsolutno u pravu.  Ne postoji bolje vrijeme da se stranim gostima prezentiraju hrvatska vina od vrhunca turističke sezone. Pa tako u Ikadorovom fine dining restoranu Nobilion ove subote 16. srpnja gostuje nedovoljno afirmirana ali potencijalno izvrsna kutjevačka vinarija Sontacchi.

Obitelj Sontacchi doselila se u Kutjevo prije više od 100 godina. Tomasso Sontacchi bio je najbliži suradnik baruna Turkovića, stvarnog utemeljitelja goleme vinarije ko ju danas zovemo Kutjevački podrumi ili Kutjevo d.d. kako se službeno naziva.

Utoliko se povijest obitelji Sontacchi neprekidno isprepliće s poviješću proizvodnje vina u Kutjevu u 20. stoljeću. Najnovija generacija obitelji Sontacchi prije desetak godina počela se probijati na hrvatsko vinsko tržište i već se uvrstila među vodeće slavonske proizvođače graševine i crnog pinota. Osim graševine i crnog pinota, vinarija Sontacchi poznata je i po oranžu Superslav, cuveeu sedam sorti grožđa. Sontacchi spada među svega nekoliko novijih slavonskih vinarija koje pokazuju potencijal da dostignu renome klasika poput Krauthakera i Enjingija.

Novi Nobilionov chef, Slavonac Filip Akrap, u povodu gostovanja slavonskih vinara u Iki priredio je svojevrsni surf’n’turf jelovnik. Akrapov subotnji meni počinje tunom s rajčicom uz koju će se točiti Sontacchijev pet nat Tomasso.  Uz Graševinu iz 2015. posluživat će se carpaccio od orade s limunom i komoračem, a uz Superslav iz 2020. hobotnica sa slanutkom.

Akrapov njok punjen janjetinom pravit će društvo crnom pinotu iz 2019. godine, dok će slani dio večere završiti odležanim ribeyem crne slavonske svinje s kremom od pečenog krumpira i karameliziranom lukom. Crna slavonska svinja uživat će u društvu Sontacchijeva Cabernet sauvignona iz 2018. godine. Naposljetku, uz creme brulee bit će posluženo slatko Malo Venje, vino koje dolazi s jednog od najvažnijih položaja u Kutjevačkom vinogorju.

Vinska večera obitelji Sontacchi u Nobilionu košta 690 kuna. 

Vinska večer x Vinarija Sontacchi

16. srpnja 2022. restoran Nobilion, hotel Ikador, Ika

Cijena 690 kuna

Rezervirati možete OVDJE

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.