Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je deset najbogatijih chefova na svijetu. Tajna je u televiziji i restoranskim lancima

ramsay

Prije nekoliko dana časopis Money Inc. objavio je svoju listu najbogatijih chefova. Na popisu 20 najbogatijih 20 chefova na svijetu uglavnom su celebrity chefovi koji su stekli milijune, neki i milijarde, razvijajući restoranske grupe, lance i uspješne televizijske formate. Najbogatiji chef na svijetu je Alan Wong, najveći afirmator havajske kuhinje.

Ne zna se kako je Wong došao na vrh ove liste, jer iako su njegovi restorani godinama radili izvrsno, Wong je dobivao prestižne nagrade i kuhao u Bijeloj kuči, svi njegovi restorani danas su zatvoreni, Poslovni problemi u njegovoj organizaciji Hawaii Regional Cuisine počeli su prije nekoilko godina a tijekom pandemije trajno je zatvorio i svoj zadnji restoran. Na drugom mjestu je Jamie Oliver koji se jedva spasio od bankrota u koji je upao nekoliko godina prije pandemije, a na trećem sigurno jedan od najbogatijih i poslovno najuspješnijih chefova na svijetu, Gordon Ramsay. Paul Bocuse uvršten je posthumno. Evo cijele liste

1. Alan Wong, 1,1 milijarda dolara

2. Jamie Oliver, 310 milijuna dolara

jamie-oliver

3. Gordon Ramsay, 220 milijuna dolara

ramsay

Gordon Ramsay vodi više od 10 restorana u cijelom svijetu s ukupno 7 Michelinovih zvjezdica, autor je i voditelj nekoliko televizijskih serijala i jedan od najslavnijih chefova na svijetu. Gordon Ramsay jedini je od svih kuhara na svijetu uspio spojiti ozbiljnu kuharsku reputaciju s golemom televizijskom popularnošću i oboje održati godinama.

4. Nobu Matsuhisa, 200 milijuna dolara

nobuyushi

Japanski chef Nobu Matsuhisa afirmirao je japansko-peruanski fusion i utemeljio suvremeni gastrotainment kao poslovnu i gastronomsku kategoriju. Kuharsku karijeru započeo je u Peruu a u SAD se preselio kad je otvorio dva restorana s Robertom De Nirom. Nobu je danas globalno carstvo s restoranima na više od 40 lokacija od Beverly Hillsa do Dubaija.  

5. Paul Bocuse, 185 milijuna dolara

paul-bocuse

Pokojni Paul Bocuse jedan je od najvažnijih chefova svih vremena. Bio je jedan je od utemeljitelja nove francuske kuhinje 1970-tih i veliki edukator. Bocuseov glavni restoran L’Auberge du Pont de Collonges imao je tri Michelinove zvjezdice više od 50 godina. Bocuse je preminuo 2018. godine

6. Thomas Keller 150 milijuna dolara

keller

Thomas Keller jedan je od samo sedmero chefova u Sjedinjenim Državama čiji restorani imaju tri Michelinove zvjezdice. Vlasnik je i glavni kuhar The French Laundry u Yountvilleu u Kaliforniji, njujorškog Per Sea i Bouchona u Las Vegasu i Los Angelesu, čest gost u televizijskim emisijama i mentor mladim chefovima. 

7. Sanjeev Kapoor, 140 milijuna dolara

 Rođen u Mumbaiju 1965. godine, indijski chef veliki je celebrity u svojoj zemlji. Masovni popularizator kuhanja, snimio je više od 500 epizoda TV emisije Khana Khazana i jedan je od najuspješniijh chefova i restauratera u Indiji. 

8. Rachel Ray, 100 milijuna dolara

Američka kraljica burgera tvornica je popularnih kuharica i velika televizijsk azvijezda. Njen najgledaniji show je 30-Minute Meals, a njenih pedesetak kuharica prodano je u više od šest milijuna kuharica. 

9. Wolfgang Puck, 90 milijuna dolara

Austrijsko-američki kuhar poznat je po svom ekstravagantnom stilu kuhanja miljenik je Hollywooda. Karijeru je počeo u restoranu Ma Maison u Los Angelesu a proslavio se u svom restoranu Spago. Napisao je dvije popularne kuharice i vodi emisiju na Food Networku. Česti je gost američkih reality formata i glavni kuhar dodjele Oscara. 

10. Emeril Lagasse, 70 milijuna dolara

Emeril Lagasse je zvijezda od 90-tih. Radio je u Le Bernardinu, a danas ima 11 restorana u cijeloj Americi. Vodi Emeril Live show, izdaje kuharice i ima liniju proizvoda za kuhanje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.