Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zdravko Marić izravno je odgovoran za niz problema u restoranskoj i turističkoj industriji

maric-zdravko

Ostavka Zdravka Marića. dugogodišnjeg ministra financija, prolazi u znaku čuđenja i zbunjenosti: svi se pitaju zašto odjednom odlazi najuspješniji i jedan od najpopularnijih članova Vlade Andreja Plenkovića. No, je li Marić zaista bio baš tako uspješan?  Gledajući sa stanovišta restoranske, pa i hotelske industrije, Zdravko Marić bio je prilična štetočina.

Gospodin Marić je, podsjetimo, prije točno pet godina udvostručio PDV za restorane s 13 na 25 posto. Tim je potezom počela kriza u restoranskoj industriji koja je eskalirala tijekom pandemije i koja se danas manifestira drastičnim manjkom radne snage, jer su uslijed krize mnogi ugostiteljski radnici trajno napustili tu industriju. Budući da je restoranska industrija jedan od ključnih segmenata turističke industrije, sasvim je jasno kako je Marić udvostručenjem PDV-a na restorane teško oštetio i najvažniji hrvatski gospodarski sektor.

Tijekom pandemije Marićevi pregovori s predstavnicima ugostitelja često završavali neugodnim osjećajem da ministar ne razumije ugostiteljski sektor i da je sumnjičav prema poštenim poslovnim namjerama ugostitelja. Ne samo da nije pristajao na prijedloge ugostitelja o mjerama kojima bi se ublažio katastrofalni učinak lockdowna na sektor, već je na restorane uoči turističke sezone poslana masovna porezna inspekcija.

Drugo, pogledamo li strukturu raspodjele ogromnog europskog novca za oporavak od pandemije koji je upravo počeo dolaziti u Hrvatsku, vidjet ćemo da turizam dobiva svega dvije milijarde kuna od ukupno četrdesetak milijardi kuna pomoći. Dakle, najvažnijem hrvatskom gospodarskom sektoru, generatoru dvadesetak posto BDP-a ide manje od pet posto europskog novca. Ta činjenica zastrašujuće precizno govori o nemarnom odnosu Plenkovićeve Vlade prema turizmu.

A Zdravko Marić je šest godina bio i glavni financijski strateg i glavni računovođa te Vlade. Stoga smo prilično sigurni da nikome u ugostiteljstvu, a vjerojatno ni u turizmu, nije žao što Marić odlazi. Njegove nesporne tehničke kompetencije nisu mu pomogle da vidi širu sliku hrvatske ekonomije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.