Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noma se iduće godine zatvara jer je zapravo bankrotirala. 2021. godinu završili su s 240.000 eura gubitka

noma-2-otvorenje

Nedavno smo prenijeli objavu Renea Redzepija, jednog od najvažnijih chefova svih vremena, u kojoj najavljuje da će 2023. godine zatvoriti svoj kultni restoran Noma 2.0 u Kopenhagenu.

Kao razlog naveo je potrebu da se reinventa, a to ne može na jednom mjestu. Redzepi je odlučio zatvoriti Nomu, povesti sa sobom grupu vjernih suradnika i putovati po svijetu učeći i razvijajući nove koncepte koje će prezentirati u pop-up restoranima.

Kao i uvijek, priča ima i drugu, prozaičniju ali realniju stranu. Kako prenosi portal Fine Dining Lovers, Noma je u poslovnim izvještajima predanima danskim vlastima prijavila da je 2021. godinu završila s neto gubitkom od 240.000 eura.

E sada, kako je najslavniji restoran na svijetu, s listama čekanja od najmanje šest mjeseci, koji večere od oko 2400 kuna po osobi naplaćuje unaprijed, uspio završiti u takvom minusu? Jedan od faktora svakako može biti lockdown, Noma je već dio pamdemije prodavala burgere u privremenom burger baru POPL. Redzepi je cijelo vrijeme pokušavao pronaći dodatne izvore prihoda kroz projekte poput Noma Projects, online trgovini proizvoda razvijenih u Nominom glasovitom fermentacijskom laboratoriju (kupili smo garum od gljiva, fenomenalan je). U financijskom izvještaju za 2021. navodi se da je Noma “zadovoljna trenutnim rezultatima i ekonomskom situacijom” i da “očekuje bolje rezultate u idućoj godini.” Ipak, s više od 70 zaposlenih i toliko projekata čini se da nešto ozbiljno ne štima u Nominom biznis modelu. No ovaj slučaj nije ni usamljen ni nov. Još 2011. najutjecajniji restoran našrg doba, elBulli chefa Ferrana Adrie, zatvorio se zbog pol milijuna eura gubitaka.
Zadnji put Noma je prijavila gubitak 2017. godine kad su zatvorili restoran radi temeljitog preuređenja. Ponovno će ga zatvoriti kad završi aktualna sezona ljetnog menija, a već na zimu bit će na putu. Iduće godine mogli bi se vratiti na sadašnju lokaciju, ali više “neće otvarati Nomu kakvu znamu.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.