Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Voditelj restorana osuđen na sedam godina zatvora. Ukrao više od 400.000 eura državne pomoći tijekom pandemije

Prizivni sud u Provansi osudio je voditelja restorana na sedam godina zatvora i trajnu zabranu upravljanja tvrtkom. Bassam Ghazouani (39) pronevjerio je više od 400.000 eura pomoći koju je francuska država davala za plaće zaposlenicima tijekom lockdowna. Kazneni sud u Marseilleu osudio ga je u studenom 2021. na pet godina zatvora, ali mu je kazna povećana u žalbenom postupku, javlja portal Provence.

Ghazouani je u online prijavi za državnu pomoć dao bankovne podatke restorana u Cassisu u kojem je bio direktor i koji je bio u stečaju, ali je kao restoran prijavio i malu garažu u Marseilleu. Garaža je u vlasništvu njegova suučesnika.  

Prizivni sud utvrdio je da je Bassam Ghazouani iskoristio slabu kontrolu države. Birokracija, pojasnili su, nije dovoljno provjeravala broj i opravdanost zahtjeva za financijsku pomoć restoranima, koja je isplaćena za 8,4 milijuna zaposlenih. Pa je dio iznosa koji je po njegovoj prijavi platila Agencija za usluge i plaćanja, Ghazouani prebacio na svoje privatne račune u Belgiji i Njemačkoj, a odatle u Maroko. 

Na malverzacije je upozorila agencija Tracfin, specijalisti za obradu obavještajnih podataka i sprečavanje tajnih financijskih transakcija. Pažnju su im privukle neobične uplate na Ghazouanijeve račune izvan Francuske. 

U prvostupanjskom postupku voditelju restorana, odnosno tvrtki koja upravlja restoranom u Cassisu, određena je kazna od 60 tisuća eura. Prizivni sud utvrdio je da je Ghazouani barem dva puta počinio isto kriminalno djelo, jer je 2020. kad je otkriveno da krade državnu pomoć već bio osuđen na dvije godine zatvora za suučesništvo u prijevari. Ukupno je već šest puta osuđivan za slična kaznena djela.

Računovođa po obrazovanju, “Bassam Ghazouani stavio je svoje financijske vještine u službu ovog tima kako bi preusmjerio ovu pomoć (…) namijenjenu zaposlenicima u kontekstu pandemije i gotovo potpunog zatvaranja nacionalne ekonomije. “, piše u presudi sud koji je iz pravnih razloga poništio zapljenu novca na marokanskim bankovnim računima Bassama Ghazouanija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.