Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Venecija od iduće godine uvodi ulaznice. Treba li Dubrovnik uvesti ulaznice za Stradun u srpnju i kolovozu? 

dubrovnik-zidine-turizam-turisti-sezona

Poslije višegodišnjih najava, Venecija je ovih dana objavila da od 16. siječnja iduće godine naplaćuje ulaz u povijesni dio grada. Ulaznice za Venaciju koštat će između tri i deset eura na dan. Turisti koji rezerviraju ulaznice ranije, plaćat će manje.

Turisti koje predstavnici vlasti zateknu bez ulaznice morat će platiti kaznu od 50 do100 eura. Cilj ove jedinstvene mjere je kontrola broja turista u jednom  od najljepših gradova na svijetu.

U predpandemijskim godinama Venecija je znala bilježiti do sto tisuća turista dnevno, a neke su najatraktivnije lokacije bile fizički neprohodne. 

U predpandemijskim godinama, na vrhuncu sezone, dubrovački Stradun često je bio fizički neprohodan.  Sjećamo se dana kad su lokalne radio stanice upozoravale Dubrovčane da se nipošto ne spuštaju do Straduna.

Pamtimo  brojne inicijative turističkih djelatnika i političara da se ograniči broj kruzera koji pristaju pred Dubrovnikom, iskrcavajući tisuće turista. Povijesni dio Dubrivnika definitivno se pretvorio u scenografiju i prestao živjeti kao grad, baš kao što ni povijesna Venecija već desetljećima nije pravi grad nego raskošna povijesna pozornica.

Pa stoga nije nelegitimno postaviti pitanje treba li i Dubrovnik  srpnju i kolovozu početi naplaćivati  ulaz na Stradun.

S jedne strane, takav prijedlog zvuči kao antipatična provokacija. S druge strane, ako se ovog ljeta poslije dvogodišnje pauze Stradunom ponovno neće moći prolaziti, takva bi inicijativa u Dubrovniku mogla postati umjereno popularna. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.