Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lonci&Poklopci by Bajde upravo su prepolovili cijene De Buyerova posuđa. Testirali smo strateške komade, wok je fenomenalan

Drugu godinu zaredom, lanac trgovina Lonci&Poklopci by Bajde u špicu ljetne sezone ulazi s jednom od svojih najatraktivnijih akcija. Iako je početak srpnja vrijeme kad više razmišljamo kako negdje uskočiti u more nego što skuhati, akcija prestižnog francuskog brenda posuđa De Buyer mijenja običaje. Riječ je o velikom sniženju strateških komada za kućno kuhanje, koje se čeka cijelu godinu. Ove godine Lonci&Poklopci u trgovinama u Zagrebu, Puli, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku i Ljubljani doslovno su prepolovili cijene više od 20 De Buyerovih proizvoda, dok su cijene ostalih proizvoda ovog brenda na akciji snižene 30 posto. Akcija traje od 1. srpnja do 15. kolovoza.

De Buyer je francuska obiteljska zanatska firma osnovana u Vosgesu 1830. godine, poznata po  vrhunskim loncima i tavama od barka, posuđu od inoksa i ugljičnog čelika. De Buyer je jedan od inovacijskih hubova u europskoj industriji kvalitetnog posuđa, s nekoliko desetaka zaštićenih novih patenata godišnje.

Lani smo na srpanjskoj De Buyerovoj akciji u Loncima&Poklopcima by Bajde kupovali bakrene lonce za umake. Ove godine odlučili smo testirati grill tavu i wok od ugljičnog čelika i De Buyerove lonce za kuhanje od lijevanog aluminija. Osim što su ove zaista povoljne cijene šansa za upotpunjavanje našeg kućnog arsenala kuharskog posuđa, u zadnje smo vrijeme na specijaliziranim portalima nailazili na odlične recenzije De Buyerova programa od ugljičnog čelika, sve popularnijeg materijala u kućnim kuhinjama.

Ugljični čelik je neopjevani heroj kulinarskog svijeta. Lakši i glatkiji od gusa, bolji provodnik a gotovo jednako dobar stabilizator temperature, ugljični čelik je sigurno najbolji izbor za kuhanje namirnica koja se vole lijepiti. Za jaja i palačinke je nenadmašan, a izvrstan je i za steakove.

Jedan nas je De Buyerov komad ipak oduševio. Okrugli wok. Iako smo nedavno svoj prastari dotrajali wok zamijenili Ken Hom radnim wokom od ugljičnog čelika s ravnim dnom (i njega smo kupili na akciji Azijske kuhinje u Loncima&Poklopcima) kuhanje u De Buyerovu woku bio je takav užitak da smo udomili i njega. Uzeli smo najveći CARBONE PLUS wok s okruglim dnom. To je veliki, široki i plići wok s dugačkom savijenom metalnom drškom (De Buyerova posveta tradicionalnim francuskim loncima).

Prvo što nas je iznenadilo je koliko ga je jednostavno sezonirati. Jedno zagrijavanje ulja do dimljenja i možete početi kuhati, samo pazite da vrelo ulje prekrije cijele unutarnje stijenke. Svako iduće korištenje woka dodatno će ga sezonirati. Što ga više koristite i što tamniji bude, jela će vam bolje ispadati. 

Wok se tako brzo zagrijao da smo pomislili da ćemo morati pažljivije slagati sastojke da nešto ne bi zagorilo, ali koliko god fenomenalno provodi toplinu toliko je dobro i stabilizira. Piletina, gljive, povrće, mladi luk, prže se doslovno linearno, možete precizno kontrolirati i vrijeme kuhanja i stupanj prženja, što je korisno kad kad radite klasična wok jela s puno slojeva i namirnica različite tvrdoće. Još jedan element koji nam je privukao pažnju kad smo kuhali u ovom woku je ravnomjerna karamelizacija povrća. Nema zapečenih mrvica, ništa se ne lijepi ni sekunde, a poseban užitak je okrugli oblik woka koji omogućava da hranu miješate i okrećete samo pokretom ruke, kao majstori na tajlandskim tržnicama. Ovakvo kuhanje smanjuje i rizik da ćete miješanjem kuhačom oštetiti teksture mekših namirnica.

Zbog okruglog dna i obrade materijala wok klizi po rešetkama iznad plamenika i raditi s njim je lako iako je prilično velik. Nakon piletine, gljiva i povrća u woku smo pripremili i jaja za noodlese, ultimativni test za wokove. U našoj kuhinji ostat će trajno zadužen za prženje, za brzo zatvaranje namirnica na visokim temperaturama i sva prženja. Od istog materijala u Carbon Plus liniji na De Buyerovoj su akciji tave za američke i klasične palačinke i tave raznih veličina.

U De Buyerovoj MINERAL B ELEMENT tavi ispekli smo ribeye steak. Opet, brzo i jednostavno sezoniranje, glatka površina, ravnomjerno zagrijavanje ulja, dobra Maillardova reakcija, prednost stabilne temperature kod bastiranja i rezultat – lijepo pečeni steak, nakon čijeg pečenja se tava može očistiti samo kuhinjskim papirom. U performansama Mineral B Element tave nema bitne razlike u donosu na, recimo, Lava tave od gusa, osim što je lakša i nije hrapava pa ju je kod korištenja jako visokih temperatura lakše čistiti. Iz linije Mineral B Element na akciji u Loncim&Poklopcima vidjeli smo još nekoliko oblika wokova, tave za palačinke i steakove i veliku ravnu grill tavu u obliku pladnja s ručkama. Vrlo dobra alternativa gusu.

De Buyerov CHOC EXTREME lonac od lijevanog aluminija sa staklenim poklopcem priredio nam je drugo veliko iznenađenje na testu. Lonci za kuhanje su naizgled najprozaičniji komad posuđa. Nitko o njima ne piše eseje, nitko ih ne komentira osobito niti snima dugačke video recenzije za YouTube. Ni aluminij tradicionalno nema osobit imidž u kuhinjama. Ali ovaj De Buyerov materijal je nešto sasvim drugo i pokazuje koliku razliku dobar lonac čini u kuhinji. Deblje stijenke, ručke koje se ne pregrijavaju i poklopac koji precizno dihta prvi privlače pažnju.

Kad smo zagrijali vodu u njemu dobili smo savršene, gotovo identične pravilne mjehuriće što pokazuje kvalitetu materijala u odnosu na temperaturu. Vodu smo zagrijali na nešto iznad 80 stupnjeva i smanjili vatru. Kuhali smo noodlese od riže koji se lako prekuhaju i kontrola temperature je ključno. Taj mali lonac je, dakle, cijelo vrijeme držao identičnu temperaturu, kao da je slow cooker. Noodlesi su se skuhali u milimetar precizno, dovoljno precizno da su nakon dovršavanja u woku na stol došli s propisnom teksturom, nimalo prekuhani.

Veće verzije Choc Extreme lonaca pogodne su za gulaše, variva i sva jela koja se kuhaju sporo i na laganoj vatri. Osim odličnog tretmana topline, visoke stijenke i oblik poklopca podržavaju kondenzaciju, lonac se praktički ne može oštetiti ni deformirati i dizajniran je za intenzivnu upotrebu, dakle svakodnevno kuhanje, satima i satima na vatri. Drške se zagriju ali se ne pregrijavaju brzo. Stakleni poklopac lako se pere i glanca. Iako vas može podsjetiti na lonce od gusa, Choc Extreme lonac ne voli zagrijavanje na prazno, pa nemojte u njemu pokušavati zapeći meso ili slično. Želite li posuđe u kojem možete i zapeći i sporo kuhati sastojke, na sniženju su De Buyerove Choc Extreme visoke tave. Zanimljivi su i lonci za umake i normalne tave različitih promjera. 

Nemojte propustiti

de-buyer.g

De Buyerove akcija prilika su za investicije u profesionalno posuđe. U ovom testu fokusirali smo se na specifične De Buyerove inovacije u materijalima, ali kad ste već u Loncima&Poklopcima obavezno pogledajte i druge De Buyerove proizvode poput njihovih legendarnih bakrenih i inoks lonaca i noževa. Na sniženju su i neki specijalistički komadi poput posuda za pečenje ribe, malih stolnih roštilja, mandolina i tematskih setova posuđa, kompleta za morske plodove, steakove, pizzu, brunch, kolače ili palačinke koji mogu biti i odličan poklon za ljetne rođendane.

Na akciji su i De Buyerovi breneri, oštrači noževa, jako dobri mlinci za začine te kompletan pribor za roštiljanje od špatula preko zvona za pokrivanje mesa do neoprenskih zaštita, sve sniženo za 30 posto. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.