Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li se trenutne mogućnosti suradnje Michelina i Hrvatske turističke zajednice iscrpile na 10 zvjezdica?

michelin-hrvatska

Lani je Michelin hrvatskim restoranima dodijelio tri nove zvjezdice. Ove godine ni jednu, premda smo kao ljudi koji doslovno svaki dan jedu u restoranima sasvim sigurni da su hrvatski fine dining restorani bolji, uzbudljiviji i inovativniji nego lani. Što se, dakle, dogodilo?

Zapravo ništa posebno, pa ni chefovi koji su mjesecima očekivali izlazak novog Vodiča za Hrvatsku, nadajući se zvjezdicama, ne trebaju biti previše razočarani. Michelinov angažman u Hrvatskoj komercijalne je naravi. Da bi objavljivao Vodiče ta Hrvatsku, Michelin dobiva određenu svotu novca od hrvatske Vlade, odnosno Hrvatske turističke zajednice.

Pretpostavljamo da su parametri Michelinova angažmana u Hrvatskoj povezani s financijskim aranžmanom s Hrvatskom turističkom zajednicom. Čini se da je u ovom trenutku deset zvjezdica vrhunac tog i takvog aranžmana. Što je vjerojarno jedan od razloga za zbrkani ovogodišnji Vodič i dosta neuvjerljiv ton Michelinova priopćenja o novom Vodiču za Hrvatsku.

Najzbrkanija je svakako izjava predsjednika HTZ-a Kristijana Staničića, koji je činjenicu da Hrvatska nije dobila ni jednu novu zvjezdicu proglasio uspjehom zbog, pazite sad ovo, “kompleksnosti i tajnovitosti ” Michelinova sustava ocjenjivanja.

“S obzirom da (Michelinov) sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke. HTZ je glavni nacionalni partner Michelina i naša suradnja s ovim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije“, izjavio je Staničić.

Michelin se u prethodnih pet godina pokazao najjsnažnijm alatom u promociji hrvatske gastronomije. Nastavi li s izdavanjem Vodiča poput ovog za 2022. Michelim će izgubiti taj status.

Hrvatski restorani s Michelinovim zvjezdicama 2021/2022

  • Noel, Zagreb
  • Pelegrini, Šibenik
  • Monte, Rovinj
  • LD, Korčula
  • 360, Dubrovnik
  • Boškinac, Stara Novalja, Pag
  • Draga di Lovrana, Lovranska Draga
  • Nebo, Hilton Costabella, Rijeka
  • Alfred Keller, hotel Alhambra, Mali Lošinj
  • Agli Amici, Rovinj
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.