Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ulazak u Schengen fenomenalna je vijest za hrvatski turizam i restorane 

slovenija-granica


Vijeće Europske Unije danas je de facto odlučilo da Hrvatska 1. siječnja 2023. godine ulazi u Schengen. To znači da se ukidaju granične kontrole između Hrvatske i onih članica Europske Unije, koje jesu u Schengenskom sporazumu. To, konkretno, znači da se ukidaju granične kontrole i sami granični prijelazi između Hrvatske i Slovenije.

Od 1. siječnja nema više čekanja na Bregani, Macelju, kao i na kvarnerskim i istarskim granicama sa Slovenijom. Što znači da hrvatsko more postaje bliže i dostupnije Nijemcima, Austrijancima, Slovencima, Talijanima  i svim drugim turistima, koji u Hrvatsku dolaze iz prostora Europske Unije (ovo ne vrijedi za  turiste iz Rumunjske i Bugarske, jer te zemlje nisu u Schengenu).

Ukidanje graničnih prijelaza, kao i uvođenje eura, izravno će utjecati  na rast prometa hrvatske turističke i restoranske industrije, jer je Hrvatska sada i fizički dio golemog  sustava sa zajedničkim novcem i bez graničnih prijelaza.

Ulazak Hrvatske u Schengen dobra je vijest i za slovenske ugostitelje. Ljubljana, s veoma uzbudljivom restoranskom scenom sada postaje udaljena samo 60 do 75 minuta vožnje od Zagreba, a izvrsni Debeluh iz Brežica i formalno postaje zagrebački restoran.U zračnim će se lukama Schengen početi primjenjivati 26.ožujka. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.